Desery po polsku
Lody o smaku karmelizowanych prawdziwków czy różnego rodzaju ciasta i chruściki. To przykłady typowo polskich deserów. W albumie „Wykwintne desery polskie” – wydanym pod patronatem Anny Komorowskiej – dwudziestu trzech cukierników zebrało najznakomitsze przepisy rodzimej kuchni.
2016-01-01, 15:20
Posłuchaj
Jak mówił w Polskim Radiu 24 Jan Łoziński, historyk obyczajowości, wydawnictwo jest dobrym przykładem promocji Polski. – W najnowocześniejszy sposób odchodzimy od promowania rodzimej kuchni poprzez najbardziej oczywiste potrawy – wskazywał.
– W albumie „Wykwintne desery polskie” znajduje się mnóstwo typowo polskich produktów – dodawał Janusz Profus, mistrz cukierniczy. Współautor książki zauważył w Polskim Radiu 24, że wiele z nich odeszło w zapomnienie. – Niewiele osób pamięta, jak smakuje rokitnik czy pasternak – zaznaczył.
Jan Łoziński podkreślał w Polskim Radiu 24, że kuchnia staropolska to przede wszystkim mieszanka smaków. – Wtedy wiele eksperymentowano. Słodki mieszano z ostrym czy kwaśnym – wyjaśniał ekspert.
A czym jest deser idealny? Odpowiedź na to pytanie odnajdą Państwo w rozmowie z Januszem Profusem i Janem Łozińskim.
REKLAMA
Polskie Radio 24/mp/mr
.
REKLAMA