Jak nie marnować jedzenia?

Niemal każdemu z nas zdarzyło się kiedyś wyrzucić niezjedzony, przeterminowany produkt. Według statystyk, w Polsce rocznie marnuje się około dziewięć milionów ton żywności. Jan Kuroń, kucharz, radził w Polskim Radiu 24, jak wykorzystywać w pełni jedzenie, które znajduje się w naszych lodówkach, kuchennych szafkach czy spiżarniach.

2016-01-02, 14:10

Jak nie marnować jedzenia?
W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności.Foto: flickr.com/usdagov

Posłuchaj

02.01.15 Jan Kuroń: „Jeżeli tygodniowo zjadamy jeden czterystugramowy jogurt, to nie kupujmy w promocji czterech, tylko dlatego że są w cenie dwóch”.
+
Dodaj do playlisty

Jak podkreślał na naszej antenie Jan Kuroń, kluczowym elementem jest robienie zakupów. – Należy zwracać uwagę na to, jakie produkty zjadamy – wskazywał. – Jeżeli tygodniowo wystarcza nam jeden czterystugramowy jogurt, to nie kupujmy w promocji czterech, tylko dlatego że są w cenie dwóch – mówił autor książki „Sprytna kuchnia, czyli ekonomia kulinarna”.

Jan Kuroń; Foto: PR24/JW Jan Kuroń; Foto: PR24/JW

W ocenie gościa Polskiego Radia 24, przed wizytą w supermarkecie dobrze jest zdefiniować swoje potrzeby, robiąc np. listę zakupów. – To może być nasza kotwica, która nie pozwoli nam się oderwać od rzeczywistości. W ten sposób nie nabieramy się na różne promocje i nie kupujemy pod wpływem impulsu – zauważył Jan Kuroń.

REKLAMA

Ekspert wskazywał w Polskim Radiu 24, że podczas wizyty w sklepie ważny jest także z pozoru błahy element, jakim jest wybór koszyka. – Starajmy się nie wybierać zbyt dużego wózka. Im większy koszyk, tym większa pokusa, by go zapełnić – wyjaśniał.  

Więcej porad w całej rozmowie.

Polskie Radio 24/mp

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej