Decyzje polityczne zasilają banki żywności
Komisja Europejska zgodziła się na wycofanie z rynku przez polskich producentów ponad 330 tysięcy ton owoców i warzyw. Rolnicy, którzy wycofali je z rynku i przekazali na cele charytatywne, dostali rekompensatę pieniężną. – To krok w dobrą stronę. Na terenie Unii Europejskiej to rozwiązanie funkcjonuje od lat – mówił w Polskim Radiu 24 Marek Borowski (Federacja Polskich Banków Żywności).
2016-08-04, 16:44
Nie tylko ograniczenia w produkcji narzucone przez Unię Europejską oraz rosyjskie embargo na polskie produkty sprzyja przekazywaniu żywności do banków żywności. Te ostatnie chcą zagospodarować jak najwięcej produktów obecnie marnowanych przez sieci handlowe i hipermarkety. Liczą, że pomoże im w tym ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, nad którą pracuje senacka komisja rodziny i polityki społecznej.
Jak zauważył Marek Borowski, już od 2010 roku powstał szereg propozycji rozwiązań, żeby ograniczyć marnowanie żywności a przez to wspomóc ograniczenie ubóstwa w Polsce.
– Gdyby udało się całą żywność, która jest wyrzucana z różnych przyczyn, zagospodarować na cele społeczne, nie mielibyśmy sytuacji głodu i niedożywienia – powiedział gość Polskiego Radia 24.
Z Markiem Borowskim rozmawiał Krzysztof Grzybowski.
REKLAMA
Polskie Radio 24/dds
Data emisji: 04.08.2016
Godzina emisji: 15.15
REKLAMA