Jak chronić polskie produkty spożywcze?

Polska żywności jest coraz bardziej doceniana na świecie. Paradoksalnie, oznacza to problemy – konkurenci naszych eksporterów coraz agresywniej rywalizują z polskimi firmami.

2013-11-07, 21:03

Jak chronić polskie produkty spożywcze?
. Foto: flickr/BC Gov Photos

Posłuchaj

07.11.13 Andrzej Gantner o ochronie polskich produktów spożywczych
+
Dodaj do playlisty

Eksport żywności z naszego kraju z roku na rok wzrasta. Oznacza to, że nasi producenci wypierają z europejskich rynków rodzimych producentów.

- Problem polega na tym, że jesteśmy już naprawdę dużym eksporterem żywności i rzeczywiście naruszamy interesy gospodarcze innych państw. Musimy się liczyć z tym, że te kraje nie będą się temu przyglądać z założonymi rękoma – ocenił w PR24 Andrzej Gantner, prezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Coraz częściej zdarza się, że państwa, do których eksportuje się polską żywność, nie rywalizują czysto z naszymi producentami.

- Nie jest dobrze, kiedy walka odbywa się na poziomie rozwiązań politycznych, polegających na tworzeniu prawa utrudniającego import. Konkurencja powinna polegać na rywalizacji cenowej i jakościowej oraz sprawnym marketingu – podsumował Gantner.

PR24/Mateusz Patoła

Polecane

Wróć do strony głównej