Grill z pomysłem
Długie weekendy sprzyjają biesiadowaniu na świeżym powietrzu z rodziną lub z przyjaciółmi. Spotkania przy grillu mają same zalety.
2014-04-30, 18:59
Posłuchaj
Grillowanie może być wciągające. Zwłaszcza gdy mamy w zanadrzu kilka pomysłów na dania, które można w ten łatwy sposób przygotować.
Menu pod chmurkę
Na grillu można przyrządzić prawie wszystko. Majowe dania z rusztu nie muszą być nudne. Dziś nie tylko preferujemy kiełbaski czy karkówkę, ale również aromatyczne warzywa czy pyszne owoce. Do dań dodajemy świeżą sałatę i sosy.
- W tym roku dużym zainteresowaniem cieszą się grzanki i zapiekanki z serem oraz sosami. Mięso powinniśmy zamarynować kilka dni wcześniej. Wystarczy użyć ziół, przypraw, majeranku, cynamonu czy imbiru, aby aromat wieprzowiny być jeszcze wyraźniejszy. Idealne dla podkreślenia smaku są dodatki w postaci humusu i ostatnio bardzo popularnych sals. Ryby nie wymagają wielu przypraw. Ich mięso jest bardzo delikatne, dlatego do uzyskania dobrego smaku wystarczy sól morska - powiedział Paweł Anders, kucharz.
PR 24/Paulina Olak
REKLAMA
REKLAMA