Kuchnia seniorów

Autorzy akcji „Warszawskie Historie Kulinarne” proponują uchwycić historię Warszawy od kuchni i wydać książkę kucharską z najlepszymi przepisami kulinarnymi naszych rodziców i dziadków. To jedna z wielu, obok na przykład Kafejki Międzypokoleniowej, akcji, która ma na celu zbliżenie do siebie młodszych i starszych warszawiaków.

2014-08-24, 17:36

Kuchnia seniorów
. Foto: flickr/Chris Zielecki

Posłuchaj

24.08.14 Magdalena Huszcza: „Warsztaty będą otwarte, jednak liczba miejsc będzie ograniczona (…)”
+
Dodaj do playlisty

Fundacja Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych organizuje konkurs, który przybliży warszawiakom kuchnię ich dziadków. Pyszne torty, szarlotki, karpatki – to tylko niektóre z deserów, które cieszyły podniebienie smakoszy kilkadziesiąt lat temu. W przywróceniu tradycyjnej kuchni polskiej może pomóc książka kucharska, w której zawarte zostaną najlepsze przepisy konkursu dla seniorów.

Warszawskie Historie Kulinarne

Konkurs „Warszawskie Historie Kulinarne” trwa od 1 sierpnia do 12 września. Przepisy można przesyłać elektronicznie lub przynieść do „Warsztatu”, którego gospodarzem jest Fundacja Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych. Najlepsze przepisy zostaną opublikowane w zbiorowej książce kulinarnej, która będzie dostępna bezpłatnie.

– Obecnie obserwujemy nawrót do tematów kulinarnych i dietetycznych. Nasz konkurs skierowany jest do seniorów. Chcielibyśmy odgrzebać zapomniane już czasem przepisy, które są bardzo smakowite. Autorów wybranych przepisów zaprosimy na warsztaty kulinarne, w ramach których ugotujemy, upieczemy i spróbujemy najlepsze potrawy – mówiła w Polskim Radiu 24 Magdalena Huszcza, Fundacja Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych.

– Warszawa jest miastem wielokulturowym, więc jeśli w naszym konkursie chciałyby wziąć udział osoby, których dziadkowie są z troszkę innych kręgów kulturowych, to też je bardzo serdecznie zapraszamy. W jury zasiądzie między innymi Maciej Nowak oraz Jakub Kuroń. Warsztaty odbędą się na początku października  – wyjasniała Natalia Grzywalska, koordynatorka projektów  „Warszawskie Historie Kulinarne” i „Kafejka międzypokoleniowa”.

REKLAMA

Pyszna kuchnia babci

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu normą był codzienny dwudaniowy obiad z deserem w każdym domu. Nasze babcie posiadały przepisy na ugotowanie przepysznej, pożywnej, gorącej zupy na chłodne dni, jak i orzeźwiającego chłodnika na upały. Wyszukane były również przekąski, napoje i różne słodkości. Projekt „Warszawskie Historie Kulinarne” jest szansą ukazania światu talentu kulinarnego naszych rodziców, babci i dziadków.

– Gotowanie to ważna umiejętność, która może być powodem do dumy. Ten konkurs jest właśnie po to, by dowartościować naszych rodzinnych kucharzy – stwierdziła Natalia Grzywalska.

PR24/Dominika Dziurosz-Serafinowicz

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej