Posiłki w gronie najbliższych
Pośpiech, brak czasu, nowe obowiązki i cele do zrealizowania. Nasze życie jest coraz bardziej zabiegane i szybkie. Odbija się to również na sposobie spożywania posiłków. Dawne, tradycyjne biesiadowanie przy wspólnym stole odchodzi w niepamięć. Jednak Joanna Drzazga, współautorka książki „Pysznie dla rodziny i przyjaciół” zachęcała w Polskim Radiu 24 do spędzania czasu przy stole z najbliższymi.
2016-05-08, 20:07
Posłuchaj
Według Joanny Drzazgi jedzenie w samotności jest czymś bardzo smutnym, bo polega na konsumowaniu pokarmu tylko po to, by nie być głodnym. O wiele więcej pozytywów ma za to biesiadowanie w towarzystwie innych osób.
– Jedzenie w gronie najbliższych daje mnóstwo radości. Dodatkowo często wybredne dzieci w towarzystwie innych osób są mniej marudne i chętniej spożywają przygotowane potrawy. Wspólne jedzenie stwarza przestrzeń i możliwość bycia razem, co w dzisiejszych czasach jest coraz trudniejsze. Nasze życie polega w wielu sytuacjach na tym, że często, w codziennym pospiechu, mijamy się z osobami, z którymi chcielibyśmy spędzić więcej czasu – powiedziała Joanna Drzazga.
W książce „Pysznie dla rodziny i przyjaciół” znajdują się propozycje menu na trzydaniowe obiady i kolacje. Autorka przygotowała ponad sto przepisów w wersji dla co najmniej sześciu osób. To dwadzieścia osiem gotowych zestawów dań składających się z przystawki, dania głównego i deseru.
– Przez pięć lat mieszkałam we Francji, stąd w mojej książce wiele nawiązań do tamtejszej kuchni. Chciałam podzielić się trochę innym stylem jedzenia niż polskie i pokazać miłośnikom gotowania w naszym kraju kilka ciekawych pomysłów rodem znad Sekwany – dodała Joanna Drzazga
REKLAMA
Z Joanną Drzazgą rozmawiała Paulina Kozion.
Polskie Radio 24/db/pj
REKLAMA