Polacy coraz grubsi

– Mamy coraz łatwiejszy dostęp do żywności przetworzonej i wysokoenergetycznej. Powinniśmy z niej zrezygnować i spożywać lżejsze posiłki – mówiła w Polskim Radiu 24 Paulina Gąsiewska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia.

2015-10-24, 14:04

Polacy coraz grubsi
Problemy z nadwagą wcześniej zaczynają mieć mężczyźni niż kobiety. Wśród mężczyzn w wieku od 25 do 34 lat liczba osób z nadwagą zaczyna przeważać nad liczbą osób z wagą prawidłową/fot.flickr/jenna ottis

Posłuchaj

24.10.15 Paulina Gąsiewska: „Tylko stałe zmiany w naszej diecie, a nie tymczasowe, gwarantują skuteczną redukcję masy ciała (…)”.
+
Dodaj do playlisty

Na nadmierną masę ciała składa się nieodpowiednia dieta i brak aktywności fizycznej. Jak naszych czasach zachować zgrabną sylwetkę i być zdrowym?

– Tylko stałe zmiany w naszej diecie, a nie tymczasowe, gwarantują skuteczną redukcję masy ciała i uchronią nas przed późniejszym efektem jo-jo – doradzał gość Polskiego Radia 24.

– Nie chodzi więc o to, żeby się głodzić, ale by na zawsze wprowadzić stosowne nawyki żywieniowe. Warto więc zwiększyć ilość posiłków do 4-5 na dobę i skupić się na regularności ich spożywania. Pamiętać należy również o regularnym ruchu i aktywności fizycznej – powiedziała dietetyk.

Z Pauliną Gąsiewską rozmawiał Błażej Prośniewski.

REKLAMA

Polskie Radio 24/dds

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej