Piekarnie Putka – tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie

Stefan Putka  - współwłaściciel Piekarni i Cukierni Putka, która od ponad 30 lat wypieka na Mazowszu m.in. mazurki i baby wielkanocne. Z gościem audycji Ludzie Gospodarki rozmawialiśmy o rodzinnej firmie, o rzemieślniczych korzeniach, o tym jak zarobić na najstarszym produkcie świata i jak skutecznie łączyć nowoczesną technologię z tradycyjnymi metodami.

2017-04-16, 16:00

Piekarnie Putka – tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie
Stefan Putka, współwłaściciel firmy Piekarnie Cukiernie Putka. Foto: materiały prasowe

Posłuchaj

16.04.2017 Stefan Putka: „Pieczywo dobrej jakości musi nam smakować, nie może się kruszyć, nie może szybko pleśnieć”.
+
Dodaj do playlisty

Jak podkreślał Stefan Putka, tradycje piekarskie jego rodziny sięgają stu lat. – Piekarz to ciężki zawód, w którym, gdy wszyscy świętują, to trzeba pracować. Czasami praca zaczyna się w niedzielę rano, aby na poniedziałek było świeże pieczywo. Dlatego od jakiegoś czasu coraz trudniej jest nam znaleźć ręce do pracy. Zatrudniamy około 700 osób, co daje nam miejsce w pierwszej dziesiątce największych firm piekarniczych w Polsce – mówił gość Polskiego Radia 24.

Zdaniem przedsiębiorcy, prawie 90 proc. produkcji piekarniczej jest robiona na zakwasie, a rzecz jest w tym, czy zakwas jest produkowany w sposób naturalny, czy nie. – Pieczywo dobrej jakości musi nam smakować, nie może się kruszyć, nie może szybko pleśnieć. Musi się nadawać do spożycia nawet po kilku dniach. Fakt, że pieczywo jest mrożone nie musi oznaczać, że jest ono gorszej jakości niż to pieczone w nocy. Dużo zależy również od indywidualnych przyzwyczajeń klienta – wskazywał Stefan Putka.

Więcej w całej rozmowie.

Gospodarzem audycji była Justyna Golonko.

REKLAMA

Polskie Radio 24/kk

___________________  

Ludzie Gospodarki w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje

Data emisji: 16.04.2017

Godzina emisji: 15:33


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej