Boże Narodzenie na Kresach. "Najważniejsza jest przede wszystkim tradycja"

- Kuchnia kresowa jest tak niezwykle bogata, niesamowite jest bogactwo ryb. Jej bogactwo to też różnego rodzaju przepisy związane z kapustą - mówiła w Polskim Radiu 24 Aleksandra Biniszewska (Muzeum Lwowa i Kresów). Gościem audycji była również Paulina Wysocka-Świeboda (dietetyk).

2022-12-24, 18:48

Boże Narodzenie na Kresach. "Najważniejsza jest przede wszystkim tradycja"
O tym jakie potrawy na wigilijnym stole decyduje kultywowana tradycja w domu - tłumaczyła Aleksandra Biniszewska. . Foto: Shutterstock/Teresa Kasprzycka

Dziś - 24 grudnia - przypada Wigilia Bożego Narodzenia. W tradycji chrześcijańskiej to dzień kończący okres adwentu i poprzedzający uroczystość Narodzenia Pańskiego

O tym, jak wieczerza wigilijna wyglądała i wygląda na Kresach opowiadała Aleksandra Biniszewska z Muzeum Lwowa i Kresów. - To wszystko tak naprawdę zależało od domu, ponieważ najważniejsza była przede wszystkim tradycja, czyli dwanaście potraw na pamiątkę 12 apostołów, musiały być postne. Co dom, to obyczaj, dania w zależności od rodziny. U nas nigdy nie było kutii. Robimy zawsze zupę grzybową. U mnie w domu nie podaje się sernika ani na Wigilię, ani na Boże Narodzenie. Dla nas jest to wielkanocne ciasto. U nas królują miodowniki, keksy, pierniki -  przyznała.  

Z kolei Paulina Wysocka-Świeboda dzieliła się sposobami na to, jak walczyć ze świątecznym przejedzeniem. 

Więcej w nagraniu.


Posłuchaj

Aleksandra Biniszewska gościem Adriana Klarenbacha ("Rozmowa PR24") 24:36
+
Dodaj do playlisty

 

REKLAMA

***

Audycja: "Rozmowa PR24"

Prowadzący: Adrian Klarenbach

Goście: Aleksandra Biniszewska (Muzeum Lwowa i Kresów), Paulina Wysocka-Świeboda (motywatorka, dietetyk)

Data emisji: 24.12.2022 r.

REKLAMA

Godzina emisji: 17.33

kmp

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej