Warsztaty kulinarne w Pałacu w Wilanowie. "To nieprawda, że kuchnia staropolska jest niezdrowa"

- Kuchnia staropolska była w dużej mierze roślinna, rybna, stosowano wiele ziół, te przepisy były zbilansowane - powiedziała w Polskim Radiu 24 Paulina Szulist-Płuciniczak, zastępca kierownika działu rekonstrukcji historycznej i sprzedaży w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

2022-07-07, 00:00

Warsztaty kulinarne w Pałacu w Wilanowie. "To nieprawda, że kuchnia staropolska jest niezdrowa"
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie . Foto: Piotr Kloska / Shutterstock.com

Paulina Szulist-Płuciniczak mówiła o kulinarnym aspekcie funkcjonowania Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. - Naszą przygodę z kuchnią staropolską rozpoczęliśmy ponad 10 lat temu od wydawania źródeł - mówiła. Wydano m.in. napisaną w 1682 roku książkę kucharską "Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw". 

- Staramy się zmierzyć ze stereotypem na temat kuchni staropolskiej, barokowej, który wciąż w nas jest - wskazała Paulina Szulist-Płuciniczak. Zaznaczyła, że postrzeganie tej kuchni jako "tłustej, ciężkiej, niewspółczesnej" mija się z prawdą.

Gość PR24 tłumaczyła też, że stworzenie dania z dawnych ksiąg kucharskich nie jest takie proste. - Te receptury to bardzo specyficzne źródła. To nie są przepisy w naszym dzisiejszym rozumieniu, nie ma tam listy składników, miar, wag, ani nawet poszczególnych kroków - tłumaczyła  zastępca kierownika działu rekonstrukcji historycznej i sprzedaży w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Czytaj również:

Pałac w Wilanowie. Warsztaty kulinarne

W wilanowskim pałacu odbywają się warsztaty kulinarne. Paulina Szulist-Płuciniczak opowiadała, że są one przeznaczone dla wszystkich, dorosłych i dzieci, szkół i rodzin.

Choć w Wilanowie nie zachowała się oryginalna kuchnia, to w warunkach "kuchni współczesnej" gotuje się dania "z zachowaniem receptur" i, w miarę możliwości, oryginalnie wskazywanych produktów. Gość PR24 wskazała, że na warsztatach mówi się o kulturze staropolskiej, bioróżnorodności i dobrych nawykach żywieniowych.

Posłuchaj

Paulina Szulist-Płuciniczak o kuchni staropolskiej w wilanowskim pałacu (Polskie Radio 24/Między nami kobietami) 24:20
+
Dodaj do playlisty

Podkreśliła, że wbrew pozorom kuchnia staropolska była "w dużej mierze roślinna, rybna", w której "stosowano bardzo dużo ziół", a jej przepisy były zbilansowane. Do wspólnego gotowania dochodzą m.in. rozmowy dotyczące historycznego savoir-vivre'u oraz nauka nakrywania do stołu.

Więcej w nagraniu.

REKLAMA

***

Audycja: "Między nami kobietami"

Prowadzący: Anna Popek

Gość: Paulina Szulist-Płuciniczak (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)

REKLAMA

Data emisji: 6.07.2022

Godzina: 23.35

ms

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej