Właściciel restauracji wymagającej paszportów covidowych: robię to w trosce o gości

2021-12-05, 17:01

Właściciel restauracji wymagającej paszportów covidowych: robię to w trosce o gości
Właściciel restauracji wymagającej paszportu covidowego podkreśla, że jest sposób dbania o zdrowie jego klientów. Foto: Shutterstock/Verconer

- Warto to robić przede wszystkim w trosce o naszych gości. Wirusy przenoszą się łatwiej w pomieszczeniach zamkniętych a takim jest wnętrze restauracji - powiedział w Polskim Radiu 24 Artur Jarczyński, właściciel restauracji, która obsługuje tylko klientów zaszczepionych bądź mających negatywny wynik testu.

Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej zapewnia, że zakopiańscy hotelarze i kwaterodawcy spod Tatr są gotowi na przyjmowanie turystów zgodnie z obostrzeniami, które weszły z początkiem grudnia. Sytuacja związana z koronawirusem dotyka szczególnie właścicieli hoteli i restauracji w całym kraju. Taka sytuacja ma miejsce od dwóch lat. Badania pokazują, że przedsiębiorcy boją się niepewności jaką przynosi pandemia.

Paszporty covidowe

Artur Jarczyński mimo sytuacji w jakiej znajdują się przedsiębiorcy, postanowił obsługiwać tylko osoby zaszczepione, ozdrowieńców bądź tych, którzy przedstawią negatywny wynik testu. Po swojej decyzji otrzymywał wiele negatywnych głosów. - Każda decyzja budzi emocje. Nie spodziewałem się tego, że będą to aż tak złe emocje. Jest grupa osób, która w ten sposób rozładowuje bombę emocjonalną, którą sobie noszą. Nie ważny jest powód, ale liczy hejt i robią to, gdzie tylko mogą - powiedział.

- Zdarzały się telefony z różnych stron kraju. Dosyć emocjonalnie wyrażali swoją opinię i grozili nam. Jest to element gry nazywany życie i trzeba się z tym zmierzyć - dodał.

Gość Polskiego Radia 24 zapytany o to, dlaczego zdecydował się na taki ruch mimo braku wymagań ze stronu rządu, powiedział, że wszystko jest wynikiem dbania o zdrowie jego gości. - Warto to robić przede wszystkim w trosce o naszych gości. Wirusy przenoszą się łatwiej w pomieszczeniach zamkniętych a takim jest wnętrze restauracji. Mamy zimę więc nie ma innego wyjścia jak przyjmowanie klientów wewnątrz - powiedział.

Czytaj także:

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy

Posłuchaj

Artur Jarczyński o wymogu paszportów covidowych w jego restauracji ("Pro publico") 19:55
+
Dodaj do playlisty

 

***

Audycja"Pro publico"

Prowadziła: Małgorzata Raczyńska-Weinsberg

Gość: Artur Jarczyński (restaurator) 

Data emisji: 05.12.2021

Godz. emisji: 16.35

dz

Polecane

Wróć do strony głównej