Od 18 maja otwarta gastronomia. Sprawdź wytyczne dla obsługi i gości
Od 18 maja br. otwarta zostanie gastronomia, w związku z tym Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej - kawiarni, restauracji i barów, przygotowało wytyczne dla obsługi i klientów.
2020-05-13, 15:44
Przewidują one zachowanie odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego, powinna ona wynosić 1,5 m. W lokalach będzie można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, trzeba też usunąć wszelkie dodatki.
Gastronomia otwarta na miejscu jak i na wynos, w galeriach handlowych
W wytycznych wskazano, że usługi gastronomiczne – przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dot. bezpieczeństwa i higieny pracy – będą mogły być świadczone w kawiarniach, restauracjach i strefach gastronomicznych (food court), zarówno na miejscu, jak i na wynos.
Powiązany Artykuł
Kolejny etap znoszenia ograniczeń. Zobacz, co zmieni się od 18 maj
Ministerstwo rozwoju podało, że strefy gastronomiczne zostaną otwarte również w galeriach i centrach handlowych.
Bezpieczna odległość między pracownikami restauracji i barów
Według zaleceń resortu, właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, że będą one gwarantowały zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam, gdzie to możliwe, wykorzystywać do komunikacji telefony komórkowe i internet.
Kucharze oraz kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po zakończeniu obsługi gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.
Bezpieczeństwo gości: zachowane odległości, dezynfekcja
Należy też dbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości i regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia. Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji powinny się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet - czytamy w wytycznych.
Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa.
Stoliki co 1,5 metra
Według wytycznych, odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
Resort rozwoju podkreśla, że stopniowy powrót do normalności nie zwalnia ze stosowania podstawowych zasad bezpieczeństwa. W związku z czym przypomina o zachowaniu 2-metrowej odległości od innych w przestrzeni publicznej, obowiązku zasłaniania nosa i ust w miejscach publicznych, ścisłym przestrzeganiu zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia się ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu) oraz kwarantannie i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych.
REKLAMA
PAP, jk
REKLAMA