Polacy coraz chętniej kupują droższą, ale dobrej jakości żywność
Cena nie gra roli. Ważne żeby produkt był zdrowy i smaczny - taką postawę coraz cześciej deklarują konsumenci i dlatego producenci chętnie wdrażają w procesach produkcji systemy jakości.
2018-04-23, 11:17
Posłuchaj
- Mamy okazję obserwować znaczny zwrot w strukturze zakupów. Konsumenci z jednej strony stali się bardziej świadomi i wymagający. Z drugiej strony, zwiększyły się zasoby finansowe co zachęca do tego żeby próbować nowych produktów - mówi w radiowej Jedynce Agnieszka Różańska z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego w rozmowie z Elżbietą Mamos.
Wdrażaniem systemów jakości w procesach produkcyjnych są również zainteresowani producenci żywności.
Agnieszka Różańska przyznaje, że to powód do tego, aby konsolidować cały łańcuch produkcji i dlatego wdrażane są zaawansowane systemy zarządzania jakością. - W Polsce funkcjonuje kilka systemów jakości. Starają się one działać wspólnie, aby móc lepiej promować całą żywność produkowaną w Polsce - dodaje ekspertka.
W Polsce najbardziej znane są trzy systemy jakości. - W kwietniu zostało podpisane porozumienie pomiędzy polskimi systemami jakości - podkreśliła.
REKLAMA
Chodzi o to żeby producenci wspierali się, wymieniali doświadczenia a jednocześnie uczestniczyć w realizacji strategii promocji wspartej hasłem "Polska smakuje".
Aspekt jakości ma także znaczenie przy eksporcie polskiej żywności. To temat globalny, podobnie jak handel żywności.
Oprócz systemów ogólnokrajowych funkcjonują również różne regionalne inicjatywy wyróżniania jakości produktów tradycyjnych i regionalnych.
Elżbieta Mamos, kw
REKLAMA
REKLAMA