X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Raport naukowców z Kanady: cieplejszy klimat oznacza m.in. droższą żywność

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2019 12:20
Dwie kanadyjskie uczelnie - Uniwersytet w Guelph i Uniwersytet Dalhousie – od 10 lat przygotowują analizy dotyczące rynku żywności. Jak czytamy w najnowszym raporcie, "w 2020 roku największym problemem, o którym się nie mówi, będą zmiany klimatu i ich wpływ na nasze systemy produkcji żywności".
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Tupungatol

Zmiany klimatu już teraz powodują wzrost cen żywności. Np. w Kanadzie, w przyszłym roku, rodziny w tym kraju wydadzą średnio prawie o 500 CAD więcej niż w 2019 – wynika z najnowszego raportu kanadyjskich uniwersytetów.

Raport ostrzega, że przyszłoroczny wzrost cen wyniesie średnio 2-4 proc. i należy to dodać do 12 proc. wzrostów cen warzyw w ciągu 12 miesięcy do września br. W rezultacie przeciętna kanadyjska rodzina wyda w 2020 roku prawie 12,7 tys. CAD na jedzenie.

Z raportu wynika, że Kanada będzie dotknięta zmianami klimatu, w tym suszami i pożarami lasów, silnymi opadami, ograniczonym dostępem do bieżącej wody i podnoszącymi się poziomami oceanów. - Modele wskazują, że rolnicze rejony Kanady będą odczuwać wpływ bardziej suchej pogody latem i wzmożonych opadów na wiosnę i jesienią” - podkreślono w raporcie.

- Ekstrema pogodowe, wycofanie niektórych produktów z rynku, a także zaostrzające się utrudnienia na granicy USA i Meksyku przyczyniają się do szybko rosnących cen żywności. Jesteśmy krajem importującym żywność, od listopada do maja jest za zimno, by prowadzić tradycyjne uprawy - powiedział cytowany w komunikacie Uniwersytetu w Guelph profesor Simon Somogyi, który szefuje projektowi prognoz cen żywności.

Stąd też autorzy raportu wskazują na konieczność badań, które pozwoliłyby wyselekcjonować odmiany roślin odporne na kanadyjski klimat, a także na możliwość rozważenia przez rząd subsydiów dla upraw szklarniowych. - To pozwoliłoby na bardziej lokalną produkcję warzyw, obcięcie kosztów logistyki i zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego - podkreślił Somogyi.

Zmiany klimatu zagrażają nie tylko farmerom. Będą one stanowić coraz większy problem dla transportu i logistyki, skutkując brakami w sklepach i wyższymi cenami. Zmiany klimatu oznaczają też m.in. wzrost ryzyka związanego z zatruciami pokarmowymi. W minionych latach coraz częściej na rynku kanadyjskim zdarzają się wycofania ze sklepów świeżej sałaty. Raport kanadyjskich uniwersytetów wskazuje na związek rosnących temperatur z rosnącą liczbą np. zatruć bakteriami E.coli. Wyższe temperatury to także zagrożenia dla zwierząt hodowlanych, wliczając w to choroby i dostępność pastwisk.

Autorzy raportu widzą możliwości w rosnącej świadomości konsumentów. Np. aż 93,7 proc. Kanadyjczyków, według tegorocznego badania Uniwersytetu Dalhousie, czuje się bardzo silnie zmotywowanych do rezygnacji z plastiku, choć już niekoniecznie do płacenia nieco więcej za opakowania bardziej przyjazne środowisku.

Według opublikowanego w kwietniu raportu "Canada’s Changing Climate Report" (CCCR – Raport o zmieniającym się klimacie Kanady), zmiany klimatu w Kanadzie są większe niż na innych obszarach, a temperatury rosną średnio dwa razy szybciej w porównaniu z innymi krajami. Autorami przygotowanego dla rządu raportu są naukowcy pracujący dla ministerstwa ds. środowiska i zmian klimatu, resortu ds. rybołówstwa i oceanów oraz ministerstwa zasobów naturalnych, we współpracy ze specjalistami pracującymi na uniwersytetach.

Naukowcy prognozują, że cieplejszy klimat oznaczać będzie więcej gwałtownych zjawisk atmosferycznych, takich jak fale upałów, susza i pożary lasów. Z kolei zmiana proporcji między opadami deszczu i śniegu będzie mieć poważną konsekwencję – mniejszą dostępność wody pitnej, ponieważ opady w okresach o dodatnich temperaturach po prostu spływają do rzek i oceanów, nie są zatrzymywane – jak te zimą – w postaci śniegu i lodu, topiącego się w miesiącach letnich. Raport przewiduje, że do końca XXI wieku lodowce w zachodniej Kanadzie zmniejszą się o 74-96 proc.

Klimat w Kanadzie ociepla się szybciej, ponieważ – jak podkreślono w raporcie – utrata powierzchni pokrytych śniegiem i lodem zmniejsza efekt albedo, czyli odbijania promieni słonecznych.

PAP, PR24, akg

Czytaj także

Walka ze smogiem. Jest postęp, ale czy to wystarczy?

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 07:53
Rząd robi postępy w walce ze smogiem - przyznaje Polski Alarm Smogowy - ale w dużej części nie wywiązuje się ze składanych wcześniej obietnic. Rzeczą pozytywną dostrzeżenie - po raz pierwszy w historii przez władze -  problemu ubóstwa energetycznego, które dotyka 12 procent społeczeństwa  - mówi Andrzej Guła z organizacji Polski Alarm Smogowy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pożyczki dla biznesu mają poprawić jakość powietrza

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2019 11:40
Fatalna jakość powietrza w Polsce wymusza działania zmierzające do poprawy sytuacji. Jednym z nich jest program priorytetowy Energia Plus adresowany do biznesu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kary za sprzedaż kopciuchów. Projekt do drugiego czytania

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 18:20
Wprowadzenie kar za sprzedaż tzw. kopciuchów, a także zakaz sprowadzania do Polski kotłów niespełniających ekologicznych norm - przewidują przepisy noweli Prawa ochrony środowiska oraz ustawy o Inspekcji Handlowej, które sejmowe komisje skierowały do drugiego czytania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Walka ze smogiem w Krakowie. Od niedzieli całkowity zakaz palenia węglem i drewnem

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2019 11:10
Od niedzieli w Krakowie zacznie obowiązywać uchwała antysmogowa przewidująca całkowity zakaz palenia węglem i drewnem. Zakaz dotyczy nie tylko pieców i palenisk węglowych, ale także kominków i ciężkich, stacjonarnych grillów. Władze miasta zapewniają, że jest ono przygotowane na wejście w życie uchwały.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Do walki o czyste powietrze zaprzęgnięto sztuczną inteligencję

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2019 16:20
Specjalne oprogramowanie wyśledzi sprzedawane w internecie tzw. kopciuchy, a Inspekcja Handlowa je zweryfikuje i wycofa z rynku. Porozumienie w tej sprawie zostało podpisane między Ministerstwem Rozwoju, Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Polskim Alarmem Smogowym.
rozwiń zwiń