X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
more_horiz
Gospodarka

Raport naukowców z Kanady: cieplejszy klimat oznacza m.in. droższą żywność

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2019 12:20
Dwie kanadyjskie uczelnie - Uniwersytet w Guelph i Uniwersytet Dalhousie – od 10 lat przygotowują analizy dotyczące rynku żywności. Jak czytamy w najnowszym raporcie, "w 2020 roku największym problemem, o którym się nie mówi, będą zmiany klimatu i ich wpływ na nasze systemy produkcji żywności".
Zdjęcie ilustracyjne.
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: Shutterstock.com/Tupungatol

Zmiany klimatu już teraz powodują wzrost cen żywności. Np. w Kanadzie, w przyszłym roku, rodziny w tym kraju wydadzą średnio prawie o 500 CAD więcej niż w 2019 – wynika z najnowszego raportu kanadyjskich uniwersytetów.

Raport ostrzega, że przyszłoroczny wzrost cen wyniesie średnio 2-4 proc. i należy to dodać do 12 proc. wzrostów cen warzyw w ciągu 12 miesięcy do września br. W rezultacie przeciętna kanadyjska rodzina wyda w 2020 roku prawie 12,7 tys. CAD na jedzenie.

Z raportu wynika, że Kanada będzie dotknięta zmianami klimatu, w tym suszami i pożarami lasów, silnymi opadami, ograniczonym dostępem do bieżącej wody i podnoszącymi się poziomami oceanów. - Modele wskazują, że rolnicze rejony Kanady będą odczuwać wpływ bardziej suchej pogody latem i wzmożonych opadów na wiosnę i jesienią” - podkreślono w raporcie.

- Ekstrema pogodowe, wycofanie niektórych produktów z rynku, a także zaostrzające się utrudnienia na granicy USA i Meksyku przyczyniają się do szybko rosnących cen żywności. Jesteśmy krajem importującym żywność, od listopada do maja jest za zimno, by prowadzić tradycyjne uprawy - powiedział cytowany w komunikacie Uniwersytetu w Guelph profesor Simon Somogyi, który szefuje projektowi prognoz cen żywności.

Stąd też autorzy raportu wskazują na konieczność badań, które pozwoliłyby wyselekcjonować odmiany roślin odporne na kanadyjski klimat, a także na możliwość rozważenia przez rząd subsydiów dla upraw szklarniowych. - To pozwoliłoby na bardziej lokalną produkcję warzyw, obcięcie kosztów logistyki i zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego - podkreślił Somogyi.

Zmiany klimatu zagrażają nie tylko farmerom. Będą one stanowić coraz większy problem dla transportu i logistyki, skutkując brakami w sklepach i wyższymi cenami. Zmiany klimatu oznaczają też m.in. wzrost ryzyka związanego z zatruciami pokarmowymi. W minionych latach coraz częściej na rynku kanadyjskim zdarzają się wycofania ze sklepów świeżej sałaty. Raport kanadyjskich uniwersytetów wskazuje na związek rosnących temperatur z rosnącą liczbą np. zatruć bakteriami E.coli. Wyższe temperatury to także zagrożenia dla zwierząt hodowlanych, wliczając w to choroby i dostępność pastwisk.

Autorzy raportu widzą możliwości w rosnącej świadomości konsumentów. Np. aż 93,7 proc. Kanadyjczyków, według tegorocznego badania Uniwersytetu Dalhousie, czuje się bardzo silnie zmotywowanych do rezygnacji z plastiku, choć już niekoniecznie do płacenia nieco więcej za opakowania bardziej przyjazne środowisku.

Według opublikowanego w kwietniu raportu "Canada’s Changing Climate Report" (CCCR – Raport o zmieniającym się klimacie Kanady), zmiany klimatu w Kanadzie są większe niż na innych obszarach, a temperatury rosną średnio dwa razy szybciej w porównaniu z innymi krajami. Autorami przygotowanego dla rządu raportu są naukowcy pracujący dla ministerstwa ds. środowiska i zmian klimatu, resortu ds. rybołówstwa i oceanów oraz ministerstwa zasobów naturalnych, we współpracy ze specjalistami pracującymi na uniwersytetach.

Naukowcy prognozują, że cieplejszy klimat oznaczać będzie więcej gwałtownych zjawisk atmosferycznych, takich jak fale upałów, susza i pożary lasów. Z kolei zmiana proporcji między opadami deszczu i śniegu będzie mieć poważną konsekwencję – mniejszą dostępność wody pitnej, ponieważ opady w okresach o dodatnich temperaturach po prostu spływają do rzek i oceanów, nie są zatrzymywane – jak te zimą – w postaci śniegu i lodu, topiącego się w miesiącach letnich. Raport przewiduje, że do końca XXI wieku lodowce w zachodniej Kanadzie zmniejszą się o 74-96 proc.

Klimat w Kanadzie ociepla się szybciej, ponieważ – jak podkreślono w raporcie – utrata powierzchni pokrytych śniegiem i lodem zmniejsza efekt albedo, czyli odbijania promieni słonecznych.

PAP, PR24, akg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Walka ze smogiem. Jest postęp, ale czy to wystarczy?

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2018 07:53
Rząd robi postępy w walce ze smogiem - przyznaje Polski Alarm Smogowy - ale w dużej części nie wywiązuje się ze składanych wcześniej obietnic. Rzeczą pozytywną dostrzeżenie - po raz pierwszy w historii przez władze -  problemu ubóstwa energetycznego, które dotyka 12 procent społeczeństwa  - mówi Andrzej Guła z organizacji Polski Alarm Smogowy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pożyczki dla biznesu mają poprawić jakość powietrza

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2019 11:40
Fatalna jakość powietrza w Polsce wymusza działania zmierzające do poprawy sytuacji. Jednym z nich jest program priorytetowy Energia Plus adresowany do biznesu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kary za sprzedaż kopciuchów. Projekt do drugiego czytania

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2019 18:20
Wprowadzenie kar za sprzedaż tzw. kopciuchów, a także zakaz sprowadzania do Polski kotłów niespełniających ekologicznych norm - przewidują przepisy noweli Prawa ochrony środowiska oraz ustawy o Inspekcji Handlowej, które sejmowe komisje skierowały do drugiego czytania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Walka ze smogiem w Krakowie. Od niedzieli całkowity zakaz palenia węglem i drewnem

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2019 11:10
Od niedzieli w Krakowie zacznie obowiązywać uchwała antysmogowa przewidująca całkowity zakaz palenia węglem i drewnem. Zakaz dotyczy nie tylko pieców i palenisk węglowych, ale także kominków i ciężkich, stacjonarnych grillów. Władze miasta zapewniają, że jest ono przygotowane na wejście w życie uchwały.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Do walki o czyste powietrze zaprzęgnięto sztuczną inteligencję

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2019 16:20
Specjalne oprogramowanie wyśledzi sprzedawane w internecie tzw. kopciuchy, a Inspekcja Handlowa je zweryfikuje i wycofa z rynku. Porozumienie w tej sprawie zostało podpisane między Ministerstwem Rozwoju, Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Polskim Alarmem Smogowym.
rozwiń zwiń