Polska wołowina trafi na tajlandzki rynek. Wkrótce ruszy eksport
11 polskich zakładów produkujących wołowinę uzyskało uprawnienia do eksportu tego mięsa na rynek Tajlandii - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zatwierdzenie obowiązuje przez 3 lata - dodano.
2023-08-21, 20:28
"Władze Tajlandii poinformowały o dopuszczeniu do tajlandzkiego rynku mięsa wołowego i podrobów wołowych z Polski" - poinformowało w poniedziałek MRiRW.
Uprawnienia do eksportu
Jak dodano, zgodnie z decyzją wydaną 18 sierpnia 2023 r. przez władze Tajlandii, "11 zakładów produkujących wołowinę uzyskało uprawnienia do eksportu na rynek Tajlandii na okres 3 lat".
"Zezwolenie zostało wydane w wyniku audytu przeprowadzonego przez tajlandzkie służby w 2022 r." - podano.
Wzór świadectwa zdrowia
Resort przekazał, że eksport będzie możliwy po uzgodnieniu przez Główny Inspektorat Weterynarii bilateralnego wzoru świadectwa zdrowia.
"Obecnie dokument jest opracowywany w Głównym Inspektoracie Weterynarii na podstawie wymagań przekazanych przez służbę właściwą Tajlandii" - podał Główny Inspektorat Weterynarii.
- Trudny rok dla polskiego rolnictwa. KOWR: pomimo wojny, wzrostu cen i epidemii wirusowych zwiększyliśmy eksport
- "Paszporty" dla polskiej żywności. Konsumenci otrzymają prawo do pełnej informacji
PAP/IAR/PR24/akg
REKLAMA