Czy to koniec polskiego schabowego?

Rolnicy mówią jednym głosem: produkcja trzody chlewnej przestaje się opłacać. Polskie świnie mogą stać się gatunkiem zagrożonym.

2012-10-03, 11:02

Czy to koniec polskiego schabowego?
Afrykański pomór świń niszczy polskich producentów trzody. Foto: sxc.hu

Posłuchaj

Aktualności ekonomiczne 3.10.12
+
Dodaj do playlisty

Cienko rozbity kotlet w panierce nadal będzie mile widzianym gościem na polskich stołach, jednak nie będzie to już krajowy produkt. - Pogłowie trzody chlewnej pod koniec lipca wynosiło 11 mln 580 tys. sztuk. To o 14,3 proc. mniej niż przed rokiem. Bywały lata, gdy pogłowie wynosiło 19 mln świń – mówi Małgorzata Kuliś naczelniczka Produkcji Zwierzęcej z Departamentu Rolnictwa GUS.

Warto zaznaczyć, że cena wieprzowiny jest wysoka. – Nawet  teraz, gdy cena kilograma mięsa jest wyższa niż przed rokiem, hodowla jest bardzo mało opłacalna – wyjaśnia członek Polskiego Związku Hodowców i Producenta Trzody Chlewnej Polsus.

Rozmawiał Krzysztof Rzyman.

Więcej o polskiej wieprzowinie dowiesz się słuchając pełnej audycji "Aktualności Ekonomiczne" w Jedynce.

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej