"Produkty z tym oznaczeniem muszą być wyprodukowane w Polsce". Minister rolnictwa o polskiej marce
Okres przedświąteczny to czas wzmożonych zakupów i doskonała okazja do świadomego wyboru produktów. Marka Produkt Polski jest gwarancją znakomitej jakości polskiej żywności - powiedział na konferencji prasowej wicepremier, minister rolnictwa Henryk Kowalczyk.
2022-04-06, 17:20
Minister przypomniał, że produkty z tym oznaczeniem muszą być wyprodukowane w Polsce z polskich surowców. W produktach przetworzonych dopuszcza się użycie importowanych składników (np. przypraw, bakalii) w ilości do 25 proc. masy tych produktów, jednakże pod warunkiem, że składniki takie nie są wytwarzane w kraju. Dla mięsa dodatkowo wymaga się, aby zostało pozyskane ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych na terytorium kraju.
Nowoczesny przemysł rono-spożywczy
- Zarówno walory jakościowe, zdrowotne, jak i ekonomiczne przemawiają za tym, aby z półek sklepowych wybierać Produkt Polski - podkreślił szef resortu rolnictwa.
Natomiast wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski odwoływał się do patriotyzmu konsumenckiego zwracając uwagę, że ponad 75 procent każdej złotówki wydanej na polski produkt zostaje w naszym obiegu gospodarczym. Dodał, że ponadto polska żywność wytwarzana jest przez jeden z najnowocześniejszych przemysłów rolno-spożywczych w Europie.
- "Na półkach sklepowych w Polsce nie zabraknie żywności". Wiceminister rolnictwa zapewnia
- Analityk: wojna nie zagrozi bezpieczeństwu żywnościowemu Polski, ale ceny będą rosnąć
Możliwość stosowania oznakowania "Produkt polski" wprowadzono 1 stycznia 2017 r. ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Ten znak ma pomóc konsumentom łatwiej wyszukiwać produkty, które są wytworzone z polskich surowców.
PR24, akg
REKLAMA
REKLAMA