Jemy coraz mniej ziemniaków, choć są coraz tańsze

W latach 90. było to 140 kg na osobę, teraz nieco ponad 100 kg. Polacy jedzą coraz mniej ziemiaków. - Będziemy jeść jeszcze mniej - mówi w Polskim Radiu 24 Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

2014-10-09, 19:17

Jemy coraz mniej ziemniaków, choć są coraz tańsze
. Foto: Glowimages/East News

Posłuchaj

O tym dlaczego jemy coraz mniej ziemniaków mówi Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Polskim Radiu 24 /Błażej Prośniewski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
+
Dodaj do playlisty

- Wydaje się, że w dalszych latach nastąpi spadek konsumpcji ziemniaków. Jemy jednak coraz więcej przetworów ziemniaczanych, ale spada konsumpcja samych ziemniaków. Takie prawidłowości były zauważalne w krajach Europy Zachodniej kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu. We Francji, Belgii czy Niemczech konsumpcja ziemniaków wynosi ok. 60-70 kg na osobę na rok. Połowa jest zjadana w formie przetworów. W Polsce konsumpcja może być nieco wyższa - mówi gość Błażeja Prośniewskiego.
We wrześniu kilogram ziemniaków kosztował 0,37 zł, rok temu było to 0,82 zł. -  Zawdzięczamy to bardzo dobrym plonom - to jest ok. 8 mln ton. To o 10 proc. więcej niż w ubiegłym roku - mówi ekspert.

Według niego przyczyną kłopotów jest niezorganizowany rynek. Nie ma też silnej organizacji producentów, która monitorowałaby sytuację i na bieżąco reagowała. Są też problemy z dostarczeniem większej ilości wystandaryzowanego towaru i konkretnych odmian.

/Błażej Prośniewski, mp/

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej