UE: koniec dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny
To zła wiadomość dla niektórych polskich producentów. Skończą się unijne dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Eksperci krajów członkowskich poparli propozycję Komisji Europejskiej w tej sprawie.
2015-04-29, 19:40
Posłuchaj
Koniec dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Relacja Magdaleny Skajewskiej (IAR)
Dodaj do playlisty
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostały wprowadzone na początku marca w związku ze spadającymi cenami mięsa na unijnym rynku. Jak oceniła Komisja Europejska od tego czasu ceny się ustabilizowały i nie ma już potrzeby, by kontynuować wsparcie dla producentów.
W ciągu ostatnich 7 tygodniu około 65 tysięcy ton wieprzowiny zostało tymczasowo zdjętych z rynku w 18 krajach członkowskich. Najwięcej w Danii, Hiszpanii, Niemczech i w Polsce.
IAR/asop
REKLAMA
REKLAMA