Amerykanie walczą z epidemią otyłości

Mimo rozmaitych kampanii i wysiłków na rzecz walki z epidemią otyłości w USA, Amerykanie wciąż przybierają na wadze. Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) ogłosiło w czwartek, że na otyłość cierpi już prawie 38 proc. dorosłych mieszkańców USA.

2015-11-13, 08:06

Amerykanie walczą z epidemią otyłości
. Foto: flickr/Tony Alter

Z przeprowadzonego przez CDC badania wynika, że wskaźnik otyłości wzrósł do 38 proc. dorosłych Amerykanów z 32 proc. 10 lat temu. Podczas gdy dekadę temu mniej więcej tyle samo kobiet i mężczyzn było otyłych, obecnie problem ten w większym stopniu dotyczy kobiet, zwłaszcza czarnoskórych (57 proc.) i z mniejszości latynoskiej (46 proc.).

Badanie zostało przeprowadzone na grupie 5 tys. osób, w oparciu nie tylko o wywiady, ale też o ważenie uczestników.

Jeśli chodzi o otyłość u dzieci, to badanie nie wykazało większych zmian. W przedziale wiekowym od 2 do 19 lat wskaźnik otyłości wynosi - według CDC - około 17 proc., czyli tyle samo co dekadę temu.

Wyniki badania zaskjoczyły ekspertów

Eksperci przyznają, że wyniki badania CDC są zaskakujące, gdyż w ostatnich latach pojawiły się budzące ostrożny optymizm dane, wskazujące, że otyłych przestało przybywać, a nawet nieznacznie ubyło ich wśród dzieci.

Zgodnie z innym rządowym badaniem, opublikowanym rok temu przez tygodnik „Journal of the American Medical Association” (JAMA), wskaźnik otyłości u dzieci w wieku przedszkolnym od 2 do 5 lat spadł w USA w ciągu dekady z 14 do 8 proc. Eksperci cieszyli się wówczas, że otyłość, jeden z największych problemów zdrowia publicznego USA, spada u najmłodszych. Ale już tamten raport wskazywał, że otyłość wzrosła wśród starszych kobiet w wieku 60 lub więcej lat.

Różne sposoby walki z epidemią otyłości

Amerykanie od kilku lat walczą z epidemią otyłości na różne sposoby. Rząd federalny, który subsydiuje szkolne posiłki, trzy lata temu zmienił warunki dotacji, wymagając, by szkoły wprowadziły więcej owoców i warzyw oraz zmniejszyły ilość soli i tłuszczów w śniadaniach i obiadach serwowanych uczniom. Od jesieni ub. roku w życie weszły też minimalne wytyczne dla przekąsek sprzedawanych w szkolnych sklepikach. Zgodnie z nimi szkoły powinny oferować mniej kaloryczne przekąski oraz ograniczyć dostęp do słodkich napojów, batoników i cukierków.

PAP, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej