Eksport żywności znów idzie na rekord. Ale mogą być problemy
Wpływy z eksportu żywności w tym roku mogą osiągnąć około 25 mld euro i mogą być o ponad 4 proc. większe niż w 2015 r.
2016-07-26, 14:29
Posłuchaj
Takie są plany. Michał Koleśnikow z Banku Gospodarki Żywnościowej widzi jednak zagrożenia dla tych założeń.
Żywność jest tańsza, a konkurencja jest coraz większa
Jak podkreśla, żywność jest tańsza, stąd może być problem z wartością jej eksportu. Rośnie też konkurencja ze strony Ameryki Południowej.
Mniejsze wsparcie UE dla europejskich eksporterów
̶ Handel się liberalizuje, i Unia Europejska w mniejszym stopniu wspiera swój eksport i w mniejszym stopniu jest w stanie chronić swoje rynki – dodaje ekspert.
Nie zapominajmy o Brexicie
Dodatkowo na wyhamowanie tempa eksportu naszej żywności w tym roku może mieć wpływ Brexit.
Polski cel: 40 mld euro z eksportu żywności w 2020 r.
Ale zdaniem Michała Koleśnikowa, plany dotyczące osiągnięcia w 2020 r. eksportu żywności o wartości 40 mld euro nie są nierealne.
Tyle, że jak podkreśla, musiałoby się na to złożyć kilka czynników.
REKLAMA
̶ Po pierwsze ceny żywności powinny trochę wzrosnąć, polscy eksporterzy powinni bardziej współpracować ze sobą przy promocji – mówi.
I oczywiście należy cały czas szukać nowych rynków zbytu, ale ta prawda do polskich eksporterów żywności już dotarła.
Elżbieta Mamos, jk
REKLAMA