Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Polscy producenci owoców i warzyw, ale zwłaszcza warzyw starają się wielu z nich przywrócić dobre imię i na powrót przekonać do nich konsumentów.
2017-07-30, 14:55
Posłuchaj
Właśnie rozpoczęła się kampania "Ziemniaki czy kartofle". Jej ekspertka, dyplomowana dietetyczka Urszula Somow mówi, że ludzie często łączą ziemniaka z czymś, co nas tuczy, co oczywiście jest nieprawdą.
- Ziemniaka powinniśmy zakwalifikować do grupy produktów zbożowych i ziemniaczanych. Instytut Żywności i Żywienia zaproponował nam piramidę żywieniową, która a samym dole ma warzywa i owoce. Ziemniak zaś klasyfikuje się w kategorii produktów zbożowych. Można nim zastępować ryż, makaron, kasze, czyli takie produkty, które na co dzień powinny nam dostarczać energii, ale również magnezu, witamin z grupy B, bo to są często składniki, których brakuje w naszej diecie – mówi.
Bogate w witaminy
Ziemniaki wiele wartości odżywczych - podkreśla Urszula Somow.
- Są źródłem potasu, a także regularnie spożywane mogą stanowić źródło witaminy C. Latem źródłem witaminy C są truskawki, borówki, jagody, ziemniak jest jednak dostępny przez cały rok. Jest również tani – tłumaczy.
Uwaga na dodatki
A mit tuczących ziemniaków wziął się z dodatków - mówi dietetyczka
- Masło, skwarki, śmietana, sosy to są składniki podnoszące kaloryczność potraw z ziemniakami. Sam ziemniak w 100 gramach zawiera ponad 80 kalorii. Warto podkreślić, że ugotowany ziemniak bardzo syci – podkreśla.
Urszula Somow radzi, żeby ziemniaki jeść ugotowane, najlepiej w mundurkach, jeśli są młode.
- Jedzmy ziemniaki pieczone, można z nich zrobić kluski, czy kopytka dodając do nich buraki, marchewkę, czy dynię – dodaje.
Trudno się z tym nie zgodzić, chociaż często jakość polskich ziemniaków pozostawia wiele do życzenia.
Aleksandra Tycner, abo
REKLAMA
REKLAMA