Naukowe podejście do żywności na blogu. SGGW uruchomiła Akademię Dobrego Smaku
Zewsząd otrzymujmy wiele informacji dotyczących walorów zdrowotnych żywności i sposobów odżywiania się. Nie zawsze są one wiarygodne, a przecież na takie właśnie sprawdzone porady liczą konsumenci. Tym oczekiwaniom wychodzi naprzeciw Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, która uruchomiła naukowy blog żywieniowy Akademia Dobrego Smaku.
2017-10-08, 12:55
Posłuchaj
Doktorantka SGGW na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Alicja Ponder zwraca uwagę, że odżywianie jest tematem często poruszany przez blogerów, ale też producentów żywności, dietetyków czy kucharzy. Blog Akademia Dobrego Smaku ma nieco inny profil. - Jest prowadzony przy współpracy z naukowcami. Zamieszczone na nim informacje pochodzą z wyników badań prowadzonych przez naukowców SGGW bądź pochodzą z wiarygodnych, naukowych źródeł - dodaje Alicja Ponder.
Blog ma obalać żywieniowe mity
Doktorantka podkreśla, że celem bloga jest także obalanie popularnych mitów żywieniowych. Będzie można przeczytać na nim m.in. o tym, czy faktycznie grzyby nie mają wartości odżywczych, co jest lepsze - masło czy margaryna, albo jak to jest z produktami bezglutenowymi czy na przykład mlekiem bez laktozy. Jak na bloga okołokulinarnego przystało, znalazło się też miejsce na przepisy na zdrowe, a przy tym smaczne potrawy.
Na stronach blogu Akademia Dobrego Smaku SGGW nie będzie żadnych reklam - ani jawnych, ani ukrytych. Zamieszczone teksty można bezpłatnie wykorzystywać z podaniem źródła. Więcej informacji - na www.akademiadobregosmaku.sggw.pl.
Jedynka, Dariusz Kwiatkowski, md
REKLAMA