Ceny owoców i warzyw w górę

Mamy lekką inflację. Zauważalny jest wzrost cen zwłaszcza masła i jaj. Ale podrożały także, procentowo znacznie bardziej niż nabiał, owoce i warzywa.  

2018-01-07, 13:07

Ceny owoców i warzyw w górę
zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O tym, czy ceny owoców i warzyw będą rosły w audycji "Agro-Fakty" radiowej Jedynki (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

- Wzrost cen jest wynikiem mniejszych zbiorów. W 2017 roku jeśli chodzi o owoce zbiory były niższe o około 30 proc., a w odniesieniu do wiśni, czereśni czy moreli nawet mniejsze o 50-60 proc.. Jabłek zaś jest mniej o 30 proc. czyli koło miliona ton, to jest bardzo dużo - mówi Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jabłka są droższe

Rosyjskie embargo nie zatrzymało jabłek w kraju, bo mamy inne rynki zbytu, zwłaszcza Białoruś. Jest drugi czynnik, powodujący wzrost cen jabłek
- Podaż spadła jeszcze bardziej niż ilość zbiorów, dlatego że jakość wszystkich owoców jest o wiele niższa niż w 2016 roku. Nie wszystkie owoce nadają się do bezpośredniej konsumpcji - dodaje Nosecka.

Pod koniec ubiegłego roku ceny jabłek były już znacząco droższe.

- W końcówce grudnia to jest wzrost dla producenta rzędu 30-40 proc., w detalu zaś wzrost jest znakomicie wyższy. Gruszki zaś są droższe nawet o 30 proc., bo zbiory było o wiele niższe - podkreśla Bożena Nosecka.

Warzywa również droższe


Zbiory warzyw w 2017 roku były zbliżone do tych z 2016 roku.

- Jakość warzyw jest również niska, zatem podaży produktów wysokiej jakość mocno spadła, to zaś winduje ceny w górę - mówi ekspertka Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

Wracając do jabłek - zbiory w 2017 roku wyniosły 2,5 miliona ton, rok wcześniej było to 3,6 miliona ton. Różnica rzeczywiście ogromna, ale też konsumpcja jabłek w kraju dość szybko spada. Tym bardziej przy wysokich cenach tych owoców.

Aleksandra Tycner, abo

REKLAMA

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej