Ile w Polsce produkuje się cukru?
Jak szacuje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w sezonie 2017/2018 wyprodukowano w Polsce ok. 2,1 mln t cukru.
2018-01-27, 07:00
Według Instytutu, cała powierzchnia uprawy buraków w Polsce wyniosła w ub. r. 226 tys. ha, a plony z 2017 r. są przewidywane na poziomie ok. 650 dt/ha. W związku z tym szacuje się, że zbiory mogły przekroczyć 14,5 mln ton, produkcja cukru 2,1 mln t.
Cukrownie zrzeszone w Krajowej Spółce Cukrowej wyprodukowały rekordowe 900 tys. t cukru.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w 2002 roku, jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. Udział KSC w krajowym rynku cukru wynosi blisko 40 proc. W Polsce działają jeszcze trzy inne koncerny: niemieckie firmy: Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska oraz Suedzucker Polska.