Niegdyś obce warzywa dziś stałym gościem na stołach
Papryka, bakłażany, kabaczki czy cukinia - to warzywa, które lubimy i jadamy. Ale przecież jeszcze kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu były one niemal w Polsce nieznane, a na pewno nie były uprawiane. Czy to skutek zmiany klimatu, czy może rozwoju agrotechniki?
2018-03-13, 08:23
Posłuchaj
Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wskazuje, że na przykład bakłażań przywędrował do Polski z Maurami przez Hiszpanię w XVI wieku, i przez 3 następne wieki była uprawiana jako roślina ozdobna. Mimo tego, że jest trudna w uprawie, to z powodzeniem zadomowiła się w naszym kraju, a rocznie produkuje się jej około 10 tysięcy ton.
Jeśli chodzi o paprykę, to jest to już około 100 tysięcy ton. Co ważne, jak wskazuje ekspert, producenci z Polski i innych krajów zazwyczaj nie wchodzą sobie w drogę. I tak, warzywa z Hiszpanii trafiają do naszego kraju najczęściej w okresie jesienno-zimowym, gdy u nas tej papryki nie ma.
Warzywa odporne na klimat
Tomasz Smoleński wyjaśnia, że te warzywa pojawiły się szerzej w uprawie w naszym kraju m.in. ze względu na wyhodowanie nowych odmian, lepiej przystosowwanych do naszego klimatu. Przez wiele lat Polska korzystała także z tego, że paprykę czy cukinię mogła potem sprzedawać na rynek wschodni po konkurencyjnych cenach. W ostatnich latach jest to jednak trochę utrudnione przez rosyjskie embargo.
Dodajmy, że papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a cukinię wyselekcjonowali Włosi.
REKLAMA
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md
REKLAMA