Unijna debata nad nieuczciwymi praktykami w handlu żywnością
Handel żywnością – w relacjach między dostawcami i producentami, a wielkimi podmiotami handlowymi jest pełen nieuczciwych praktyk handlowych. Jak je wykrywać i ograniczać, dyskutowano podczas posiedzenia Rady UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa w Luksemburgu.
2018-04-16, 17:54
Rada zaprezentowała projekt dyrektywy dotyczącej nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw żywności.
W posiedzeniu tym uczestniczył minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel.
Polska chce regulacji ws. nieuczciwych praktyk na poziomie unijnym, ma też swoje rozwiązania
Polska zabiegała o to, aby kwestie nieuczciwych praktyk handlowych zostały uregulowane na poziomie unijnym. Jednocześnie unijne prawo w jak największym stopniu powinno uwzględniać rozwiązania już przyjęte przez państwa członkowskie, w drodze przepisów krajowych.
Polska przyjęła w 2017 r rozwiązania, które mają chronić małych przedsiębiorców
Minister Jurgiel poinformował, że Polska przyjęła w 2017 roku ustawę o zakazie stosowania nieuczciwych praktyk w sektorze rolno-spożywczym.
"Ochrona producentów rolnych oraz małych i średnich przedsiębiorców przed nieuczciwymi praktykami stosowanymi przez silniejszych nabywców jest konieczna. Mniejsze podmioty gospodarcze zaangażowane w łańcuch dostaw żywności, w tym rolnicy, ponoszą negatywne konsekwencje nieuczciwych praktyk handlowych stosowanych przez silniejszych partnerów" – powiedział minister cytowany w komunikacie resortu rolnictwa.
Polska chce wydłużyć listę nieuczciwych praktyk
W ocenie ministra, przedstawiona w projekcie dyrektywy lista nieuczciwych praktyk mogłaby być dłuższa. Obejmuje ona: opóźnione płatności za produkty szybko psujące się, anulowanie zamówień w ostatniej chwili, jednostronne zmiany warunków umowy lub zmiany tychże warunków z mocą wsteczną oraz żądania, aby dostawcy płacili za zmarnowane produkty żywnościowe.
Dyskutowano też o problemie marnowaniu żywności
W kolejnym punkcie obrad ministrowie rolnictwa omawiali postępy poczynione w zapobieganiu marnotrawieniu żywności.
Podkreślano, że ważne jest, aby na poziomie unijnym opracować wspólną metodologię zbierania danych dotyczących odpadów żywności oraz prowadzić dalszą wymianę doświadczeń między państwami członkowskimi w ramach powołanej unijnej Platformy ds. Strat i Marnowania Żywności.
Jurgiel poinformował, że w Polsce już są podejmowane działania zmierzające do ograniczenia marnowania żywności, dotyczące m.in. edukacji i dystrybucji żywności dla osób potrzebujących. Podjęte zostały także prace legislacyjne.
Problem walki z ASF wciąż aktualny
Podczas poniedziałkowego spotkania minister Jurgiel zaprezentował także wyniki międzynarodowej Konferencji Wysokiego Szczebla poświęconej afrykańskiemu pomorowi świń, która odbyła się 26 marca br. w Warszawie. Wypracowano konkluzje dotyczące badań naukowych, działań legislacyjnych i informacyjnych oraz pomocy finansowej.
Jurgiel zaapelował do Komisji Europejskiej o wsparcie finansowe dla państw członkowskich zwalczających ASF - poinformowano w komunikacie.
PAP, jk
REKLAMA