Produkcja żywności idzie pełną parą. Wszystko przez epidemię

2020-03-17, 07:22

Produkcja żywności idzie pełną parą. Wszystko przez epidemię
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Shutterstock/nd3000

W pierwszym tygodniu marca na spirytus Polacy wydali w małych sklepach prawie cztery razy więcej niż zwykle, podobnie popularne było mydło – podaje we wtorek "Rzeczpospolita", powołując się na szacunki Centrum Monitorowania Rynku. Dwukrotnie więcej klienci wydali też na kaszę i ryż.

Dziennik informuje, że podczas przygotowań do nadejścia koronawirusa Polacy wydali o kilkadziesiąt procent więcej na mąkę, makaron, warzywa w puszkach i sól.

- W zakładzie Lubella produkujemy makaron w ruchu ciągłym, 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu – mówi "Rzeczpospolitej" rzeczniczka koncernu spożywczego Maspex Dorota Liszka.

Piekarze szczególnie obciążeni

Dziennik podaje, że zasypane zamówieniami są spółdzielnie mleczarskie i piekarnie. Zmartwieniem producentów jest ewentualna kwarantanna pracowników i transport do sklepów.

Więcej - w "Rzeczpospolitej".

PolskieRadio24.pl, Rzeczpospolita, PAP, md

Polecane

Wróć do strony głównej