Analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego: susza może odbić się na eksporcie żywności
Mniejsza podaż krajowych zbóż, roślin paszowych oraz warzyw i owoców może przełożyć się nie tylko na spadek polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych, ale i na wzrost cen żywności w Polsce - ocenili analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE).
2020-05-03, 13:18
W Polsce pojawiło się niebezpieczeństwo wystąpienia poważnej suszy. Ostatnie suche lata i bezśnieżna zima przyczyniły się do pogłębienia niedoboru wilgoci w glebie. Może to mieć poważny, negatywny wpływ na wielkość produkcji rolnej i polskiego eksportu - uważają analitycy z PIE.
Powiązany Artykuł
Rolnicy mają więcej czasu na składanie wniosków. ARiMR przedłuża terminy
Według nich warunki meteorologiczne mogą mieć zasadniczy wpływ na wielkość plonów w Polsce, zarówno zbóż, owoców i warzyw, jak i na ilość oraz jakość paszy dla zwierząt hodowlanych. Susza to wielki problem dla hodowców krów mlecznych, ponieważ pokarm dla krów składa się w większości z pasz objętościowych.
Warzywa są wyjątkowo wrażliwe na suszę
Szczególnie wrażliwe na niedobory wody są np. warzywa cebulowe, które stanowią jedną z ważniejszych grup towarowych w polskim eksporcie warzyw, a także warzywa kapustne i niektóre korzeniowe.
W przypadku owoców, brak wody najbardziej może zagrozić zbiorom z plantacji owoców jagodowych (nienawadnianych sztucznie), a zwłaszcza truskawek, malin, borówek, porzeczek i agrestu - wyliczyli analitycy PIE.
REKLAMA
Mniejsze zbiory owoców i warzyw mogą wpłynąć na eksport innych kategorii wyrobów pochodzenia roślinnego eksportowanych z Polski, w tym np. suszu owocowo-warzywnego, produktów mrożonych i konserwowanych, które także są ważnymi produktami eksportowymi - dodali.
Niedobór wody może też zaszkodzić zbiorom rzepaku, będącego głównym surowcem do produkcji oleju konsumpcyjnego i biopaliw.
Powiązany Artykuł
GUS: rośliny uprawne dobrze zniosły ciepłą zimę
- Bezpośrednio dotknięty przez tegoroczną suszę może być eksport o ubiegłorocznej wartości 5 mld euro (m.in. warzywa, owoce, zboża i przetwory z nich, tytoń), co stanowi blisko 16 proc. całego polskiego eksportu rolno-spożywczego - twierdzą eksperci PIE.
Pojawiająca się trzeci rok z rzędu susza może spowodować większe straty niż rok temu. Jeśli nadal utrzyma się niedobór wody w glebie, to najbardziej mogą ucierpieć na polach te uprawy, przy których rzadziej są stosowane systemy nawadniania.
REKLAMA
Żywność to ważny produkt eksportowy Polski
Polska jest, jak przypomniał PIE, liczącym się na świecie producentem i eksporterem żywności. Nasz sektor rolno-spożywczy jest też kluczowym segmentem polskiej gospodarki, przynoszącym znaczące wpływy z eksportu.
Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w 2019 r. wartość eksportu wyrobów rolno-spożywczych wyniosła 31,4 mld euro. Udział eksportu rolno-spożywczego w eksporcie ogółem wyniósł 13,3 proc.
PolskieRadio24/IAR/PAP/sw
REKLAMA