Polska jest drugim w Europie producentem truskawek. Zobacz, do ilu krajów je eksportujemy

Choć Polska jest ważnym światowym producentem i eksporterem truskawek, to także je importuje - uważa Polski Instytut Ekonomiczny (PIE). Z zagranicy sprowadzane są głównie truskawki deserowe.

2021-06-10, 10:40

Polska jest drugim w Europie producentem truskawek. Zobacz, do ilu krajów je eksportujemy
zdj. ilustracyjne. Foto: congerdesign/pixabay.com/CC0 Public Domain

Zbiory truskawek sięgające od 175 do 205 tys. ton sprawiają, że Polska jest drugim po Hiszpanii ich największym producentem w Unii Europejskiej i dziewiątym na świecie - zauważają analitycy PIE. Większość zbiorów przeznaczana jest na eksport. Wywożone są głównie owoce przemysłowe, natomiast polskie owoce deserowe w większości trafiają do konsumentów krajowych.

Powiązany Artykuł

truskawki 1200.jpg
Wysoka cena truskawek. To, ile będą kosztować, zależy głównie od pogody

Skąd je importujemy?

W 2020 r. wartość dostaw do Polski truskawek i ich przetworów wyniosła łącznie 74,1 mln euro - przypomnieli. Zaznaczyli, że z zagranicy sprowadzane są głównie truskawki świeże deserowe. "Import tych owoców ma charakter cykliczny: odbywa się co prawda cały rok, ale najwięcej owoców trafia do Polski tuż przed krajowym sezonem" - czytamy. W 2020 r. kupiono świeże owoce za 34,2 mln euro - najwięcej z Hiszpanii (54 proc. wartości dostaw), Grecji (17,3 proc.) i Niemiec (14,3 proc.).

Powiązany Artykuł

warzywa owoce żywność 1200x660 free.jpg
Minister rolnictwa: rekordowe wpływy z eksportu polskiej żywności w 2020 r.

Imponujące sumy eksportu

Z kolei wartość eksportu polskich truskawek świeżych i mrożonych oraz przetworów z nich wyniosła w 2020 r. 174 mln euro. Jak zaznaczyli analitycy powołujący się na dane GUS, największą pozycją (137,8 mln euro, 13,1 proc. światowego eksportu) były truskawki mrożone, których obecnie Polska jest drugim – po Meksyku – największym globalnym eksporterem, a w latach 2017-2019 była nawet liderem.

Polskie mrożone owoce trafiły do 54 państw na całym świecie. Głównymi odbiorcami były państwa unijne, w tym Niemcy (35 proc. całego polskiego eksportu tej pozycji towarowej), Holandia (ok. 14 proc.) i Francja (8,8 proc.). Z kolei wśród nabywców pozaunijnych najwięcej kupili klienci z Norwegii, Wielkiej Brytanii, Serbii i Szwajcarii. Polskie owoce dotarły także m.in. do Japonii, Chin, USA czy Australii.

REKLAMA

Analitycy PIE zwrócili uwagę, że drugą znaczącą pozycją są przetwory z truskawek, wartość ich eksportu w 2020 r. sięgnęła 22,8 mln euro. Mniejszy był eksport truskawek świeżych (13,4 mln euro w 2020 r.), a najwięcej ich nabyli Białorusini, Niemcy oraz Czesi.


PR24/PAP/sw

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej