"Polski drób jest bezpieczny". Resort rolnictwa dementuje informacje "Gazety Wyborczej"

Wiceminister rolnictwa Krzysztof Ciecióra zapewnił, że polski drób jest bezpieczny i nie ma żadnego wirusa ptasiej grypy w surowym mięsie drobiowym. Przedstawiciele resortu wraz z głównym lekarzem weterynarii i dyrektorem Państwowego Instytut Weterynaryjnego w Puławach zdementowali wczorajsze informacje "Gazety Wyborczej".

2023-07-05, 11:38

"Polski drób jest bezpieczny". Resort rolnictwa dementuje informacje "Gazety Wyborczej"
Nie ma dowodów na to, że drób był źródłem zakażenia. Ministerstwo rolnictwa zdementowało informacje "Gazety Wyborczej".Foto: Photoarte/Shutterstock

Wiceminister rolnictwa Krzysztof Ciecióra zdementował wczorajsze informacje "Gazety Wyborczej". Chodzi o artykuł, którego autor sugerował, że polskie mięso drobiowe jest zakażone wirusem ptasiej grupy, co z kolei jest przyczyną masowej śmierci kotów.

Krzysztof Ciecióra stanowczo podkreślił, że jest to nieprawda.


Posłuchaj

Wiceminister rolnictwa K. Ciecióra - polski drób jest bezpieczny (IAR) 0:18
+
Dodaj do playlisty

 

Od publikacji redakcji odciął się również polski wirusolog profesor Krzysztof Pyrć, na którego badania powoływała się "Gazeta Wyborcza".

REKLAMA

Naukowiec w nagraniu przesłanym Ministerstwu Rolnictwa powiedział, że jest to nieprawda, a wyniki badań jego zespołu wskazały jedynie, że w produktach, które otrzymali do badań, w jednej z próbek znalazł się wirus ptasiej grypy.

W jego ocenie nie oznacza to, że drób był źródłem zakażenia. Dodał, że są potrzebne dalsze badania.

PR24.pl, IAR, DoS

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej