Kupiłeś jajka w Auchan? Ostrzeżenie przed niebezpieczną bakterią

Sieć Auchan doszukała się w sprzedanych przez siebie jajkach niebezpiecznych bakterii. Produkty wycofano z półek a klienci proszeni są o sprawdzenie czy nie powinni ich zwrócić do sklepu oraz powstrzymać się od spożywania. 

2025-08-14, 18:10

Kupiłeś jajka w Auchan? Ostrzeżenie przed niebezpieczną bakterią
Jajka - zdjęcie ilustracyjne. Foto: ARKADIUSZ ZIOLEK/East News

Najważniejsze informacje w skrócie: 

  • W kilku partiach jajek sprzedawanych przez sieć Auchan wykryto salmonellę. Sieć wycofała je z obrotu
  • Klienci proszeni są o zwrócenie feralnych jaj do sklepu i nie spożywanie ich pod żadnym pozorem
  • Zwrot jajek nie wymaga paragonu, a pieniądze zostaną zwrócone

Salmonella w jajkach z Auchan

Osoby robiące ostatnio zakupy w sieci Auchan, które kupiły tam jajka powinny sprawdzić czy nie są to jajka wyprodukowane przez Fermy Drobiu Mizigier. Wykryto bowiem w 5 różnych produktach bakterie Salmonella. 

Są to następujące rodzaje jaj: 

  • Jaja wolny wybieg L 6 szt. (kod EAN: 5904215130642)
  • Jaja wolny wybieg M 10 szt. wyprodukowane bez stosowania GMO (kod EAN: 5904215180173)
  • Jaja wolny wybieg L 10 szt. wyprodukowane bez stosowania GMO (kod EAN: 5904215180166)
  • Jaja wolny wybieg L 20 szt. wyprodukowane bez stosowania GMO (kod EAN: 5904215180159)
  • Jaja wolny wybieg M 20 szt. (kod EAN: 5904215166696)

Wszystkie partie miały minimalny termin przydatności do spożycia 11 sierpnia 2025, ale jak wiadomo wiele osób jajka przechowuje i zjada jeszcze długo po upływie terminu minimalnej trwałości. 

Konsumenci, którzy mają nadal w lodówkach jajka z tych partii mogą je wyrzucić albo zwrócić do sklepu Auchan i otrzymać pełen zwrot pieniędzy. 

Salmonelloza - jak zmniejszyć ryzyko choroby?

Zakażenie salmonellozę czyli ciężkie zatrucie pokarmowe. Objawy pojawiają się w ciągu 8-72 godzin i obejmują biegunkę, gorączkę oraz bolesne skurcze żołądka. 

Ryzyko zakażenia można zminimalizować przestrzegając zasad higieny przy obróbce jajek i unikając ich kontaktu z inną żywnością. Poddane obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 75 stopni przez klika minut zabija bakterie, jednak wiele potraw z jajek przygotowuje się krócej, dlatego lepiej unikać spożywania takich jaj. 

Czytaj także: 

Źródło: Auchan/Andrzej Mandel

Polecane

Wróć do strony głównej