Polak lubi zdrowo zjeść
Zwracamy coraz większą uwagę na to co jemy, a to dopiero początek. W ciągu czterech lat wartość rynku ekologicznej żywności ma się podwoić - do ponad 700 milionów złotych.
2012-01-09, 08:47
Rynek wciąż jest jednak bardzo mały - jesteśmy zbyt biedni na takie produkty - czytamy w gazecie. "Puls Biznesu" powołuje się na pierwszy kompleksowy raport dotyczący rynku żywności ekologicznej w Polsce, opracowany przez firmę badawczą Inquiry. Prezes tej firmy Agnieszka Górnicka mówi dziennikowi, że do wzrostu tego rynku walnie przyczynią się sieci handlowe, zarówno te specjalistyczne, jak i ogólnospożywcze, które rozwijają ofertę produktów ekologicznych w swoich sklepach.
Według Agnieszki Górnickiej najważniejszym motorem wzrostu rynku żywności ekologicznej jest rosnąc świadomość zdrowotna, żywieniowa i ekologiczna Polaków.
Coraz więcej osób szuka na rynku produktów ekologicznych, uznając, że są one lepsze dla ich zdrowia i środowiska od produktów wytwarzanych na masową skalę metodami przemysłowymi.
REKLAMA
IAR,ab
REKLAMA