Polak lubi zdrowo zjeść

Zwracamy coraz większą uwagę na to co jemy, a to dopiero początek. W ciągu czterech lat wartość rynku ekologicznej żywności ma się podwoić - do ponad 700 milionów złotych.

2012-01-09, 08:47

Polak lubi zdrowo zjeść
. Foto: Glow Images/East News

Rynek wciąż jest jednak bardzo mały - jesteśmy zbyt biedni na takie produkty - czytamy w gazecie. "Puls Biznesu" powołuje się na pierwszy kompleksowy raport dotyczący rynku żywności ekologicznej w Polsce, opracowany przez firmę badawczą Inquiry. Prezes tej firmy Agnieszka Górnicka mówi dziennikowi, że do wzrostu tego rynku walnie przyczynią się sieci handlowe, zarówno te specjalistyczne, jak i ogólnospożywcze, które rozwijają ofertę produktów ekologicznych w swoich sklepach.

Według Agnieszki Górnickiej najważniejszym motorem wzrostu rynku żywności ekologicznej jest rosnąc świadomość zdrowotna, żywieniowa i ekologiczna Polaków.

Coraz więcej osób szuka na rynku produktów ekologicznych, uznając, że są one lepsze dla ich zdrowia i środowiska od produktów wytwarzanych na masową skalę metodami przemysłowymi.

 

REKLAMA

IAR,ab

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej