Sery były tańsze, a alkohol drożał
We wrześniu wyniosła 3,8 procent liczona rok do roku, czyli tyle samo ile w sierpniu - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego.
2012-10-15, 14:25
Posłuchaj
Analityk ING TFI Paweł Cymcyk (IAR)
Dodaj do playlisty
Wrzesień był trzecim z rzędu miesiącem, w którym obniżyły się ceny żywności. Najbardziej potaniały owoce i warzywa. Mniej płacono za ryż. W nieznacznej mierze potaniały sery i tłuszcze roślinne. Natomiast więcej niż przed miesiącem trzeba było płacić za mięso. Więcej trzeba było też zapłacić za cukier oraz przetwory młynarskie.
Lekko obniżyły się ceny napojów bezalkoholowych, ale nieco zdrożały napoje alkoholowe. Nieznacznie podrożały też wyroby tytoniowe.
Widać też lekką podwyżkę o 0,2 opłat związanych ze zdrowiem.
REKLAMA