Kiedy pracodawca musi zapewnić gorące napoje i posiłki?

W okresie od 1 listopada do 31 marca, pracownikom wykonujących swoje obowiązki na otwartej przestrzeni pracodawcy mają obowiązek zapewnić gorące napoje i posiłki. Rozliczenie kosztów tych świadczeń ujęte zostanie w podatku dochodowym oraz składkach ZUS.

2015-11-02, 22:00

Kiedy pracodawca musi zapewnić gorące napoje i posiłki?
Ciepłe napoje i posiłki dla pracowników. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O obowiązkach pracodawcy w zakresie dostarczania pracownikom ciepłych posiłków, w radiowej Jedyne Polskiego Radia mówił Zbigniew Żurek, wiceprezes Business Centre Club. /Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
+
Dodaj do playlisty

Wszyscy pracownicy mają przywilej otrzymywania od pracodawcy wody zdatnej do picia lub innych napojów. W warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca zobowiązany jest zapewnić, poza wodą, inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowana do warunków wykonywania pracy, również tych atmosferycznych oraz potrzeb energetycznych pracowników.

- w Praktyce wygląda to tak, że pracodawca dostarcza posiłek na stanowisko pracy bądź blisko stanowiska pracy. W miejsce, gdzie taki posiłek może być w sposób cywilizowany spożyty przez pracownika - mówi Zbigniew Żurek, wiceprezes Business Centre Club.

- Co do zasady, ten pracownik otrzymuje również ciepłe napoje - dodaje.

Temperatura ma znaczenie

- W zależności jaka jest ta temperatura otoczenia pracy, tych napojów gorących należy dostarczyć albo więcej albo mniej. Zasada jest taka, aby zrekompensować pracownikowi utratę ciepła, utratę kalorii, w związku z tym, że pracuj, a w dodatku na zimnie - wyjaśnia.

Jak to rozliczyć?

- Tutaj zaczynają się schody, ponieważ jest mnóstwo najróżniejszych wyłączeń, zasad, przepisów, mówiących o tym, że w danej sytuacji rozlicza się tak, a w innej inaczej. Jeżeli pracodawca ma obowiązek dostarczyć dany posiłek, to ma prawo wliczyć sobie koszty dostarczenia tego posiłku w koszty uzyskania przychodu, jeżeli jest to posiłek obowiązkowy, to nie "ozusowuje" tego posiłku - tłumaczy.

- Natomiast, inaczej jest traktowany posiłek, który był podany pracownikom w restauracji, a inaczej jeżeli był podany przez firmę cateringową. Jeszcze inaczej jest, jeżeli pracodawca chciałby świadczyć więcej niż musi - dodaje.

Obecnie ustawa zniechęca do działania ponadstandardowego - podkreśla gość

Zgodnie z Kodeksem pracy, pracodawca w okresie jesienno-zimowym jest zobligowany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatne posiłki i napoje. Jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Wynika to z rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279).

Ewa Łukasik, ekspert INFOR PL, Aleksandra Tycner, fko

Polecane

Wróć do strony głównej