Branża spożywcza pod presją marż
Podczas gdy jedni cieszą się rosnącym eksportem, inni zastanawiają się jak przetrwać. Zyskowność w branży spożywczej spada.
2014-01-22, 12:09
Posłuchaj
- W 2012 roku rentowność producentów w sektorze wynosiła średnia 3,75 proc., w ubiegłym roku mogła być niższa - oceniają eksperci.
Biznes spożywczy pod presją marż
Szczególnie widać to na przykładzie branży mięsnej i zakładów produkujących koncentraty owocowe przyznaje prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Pod koniec roku do tej listy być może trzeba będzie dopisać przemysł mleczarski i spirytusowy dodaje prof. Andrzej Kowalski.
Na zysk trzeba poczekać
Zdaniem eksperta nie wszyscy właściciela zakładów przetwórczych zdają sobie sprawę z tego, że "interesy robi się w długim okresie".
REKLAMA
A dziś 30 proc. produkcji polskich zakładów spożywczych trafia na ekspert. Dlatego jak podkreśla prof. Andrzej Kowalski warto się zastanowić jakie byłyby konsekwencje zmniejszenia eksportu.
Elżbieta Mamos, abo
REKLAMA