Drób drożeje, ale i tak jest najtańszym z mięs
Od początku tego roku rosną ceny detaliczne mięsa drobiowego. Drób podrożał względem wieprzowiny i wołowiny oraz w stosunku do innych gatunków mięs, ale i tak jest najtańszy - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).
2014-10-20, 15:05
Mimo to, w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. mięso kurcząt było średnio o 2,4 proc. tańsze niż w analogicznym okresie 2013 roku. Pod koniec tego roku przewiduje się nieznaczny spadek cen drobiu, ale ich średni roczny poziom będzie zbliżony do notowanego w 2013 roku. W grudniu 2013 r. kilogram patroszonego kurczaka kosztował średnio (wg GUS) 6,94 zł, piersi indyka - 22,09 zł/kg, a polędwica drobiowa - 18,72 zł/kg.
Eksperci przewidują niewielki spadek cen detalicznych również w pierwszym półroczu 2015 roku.
Jemy coraz więcej kurczaków i indyków
Relatywnie niskie ceny i łatwość w przygotowaniu tego mięsa w domu sprawiła, że jemy coraz więcej kurczaków czy indyków. W ubiegłym roku przeciętnie konsumowaliśmy 26,5 kg na mieszkańca, tj. o 1,5 proc. więcej niż w 2013 r., podczas gdy całkowite spożycie mięsa zmalało o niemal 5 proc. W rezultacie udział drobiu w konsumpcji mięsa wzrósł do ponad 39 proc.
Drób zyskuje w kryzysie >>>
Instytut prognozuje, że w tym roku spożycie drobiu zwiększy się i wyniesie 26,9 kg na mieszkańca. A w 2015 roku prawdopodobnie będzie ono na poziomie 27,2 kg.
PAP, awi
REKLAMA