Polska zarejestrowała na unijnej liście 37 produktów certyfikowanych

2014-11-14, 10:55

Polska zarejestrowała na unijnej liście 37 produktów certyfikowanych
Fasola wrzawska uzyskała certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia.Foto: Glow Images/East News

Na obszarze Unii Europejskiej rolnicy mogą uczestniczyć w systemach jakości żywności. Ci, którzy się tym zajmują, są wspierani finansowo w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Posłuchaj

Za certyfikację produktów rolnicy muszą zapłacić, dlatego stworzono system pomocy – wyjaśnia Dariusz Goszczyński, zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.(Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Systemy jakości obejmują m.in. produkty wyróżniające się tradycyjnymi sposobami wytwarzania. A także tym, że mają związek z określonym regionem geograficznym. Unia Europejska  przyznaje im chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne i gwarantowaną tradycyjną specjalność. Polska zarejestrowała na unijnej liście 37 takich produktów.

Podkarpacka specjalność

Jest wśród nich fasola wrzawska, która uzyskała certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Były ku temu specjalne powody, jak podkreśla Wacław Pyrkosz, prezes Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś we Wrzawach, na Podkarpaciu.

– Mamy specyficzny mikroklimat, w dolinie Wisły i Sanu, i jeszcze jest trzecia rzeka Łęg. Tutaj rosy utrzymują się do godziny dwunastej w południe. U nas tej wilgoci jest pod dostatkiem i dlatego fasola nie musi jej magazynować, ma bardzo cienką skórkę, która podczas konsumpcji rozpuszcza się w ustach ‒ wyjaśnia prezes Pyrkosz.

Certyfikat kosztuje

Jednak za certyfikację produktów rolnicy muszą zapłacić, dlatego stworzono system pomocy – wyjaśnia Dariusz Goszczyński, zastępca Dyrektora Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

‒ Tu wyszedł nam naprzeciw Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, ponieważ dzięki niemu możemy refundować przede wszystkim koszty certyfikacji, ale również koszty uczestnictwa w grupie, koszty składek członkowskich – wymienia Dariusz Goszczyński.

O takie wsparcie zabiegają właśnie rolnicy uprawiający fasolę wrzawską, zaznacza Wacław Pyrkosz.

‒ Koszty badań to jest kwota ok. 700 zł. Te pieniądze potrzebne na badania i dobrowolne wpłaty na Stowarzyszenie będą refundowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Złożyliśmy wnioski o zwrot tych pieniędzy ‒ dodaje gość radiowej Jedynki .

Refundowana promocja

Na dofinansowanie można również liczyć, organizując działania informacyjne i promocyjne.

‒ Na podstawie tego działania możemy refundować 70 proc. kosztów promocyjnych realizowanych przez grupy producentów, którzy wytwarzają produkty uczestniczące w systemie jakości ‒ przypomina Dariusz Goszczyński.

Zaangażowani w takie przedsięwzięcia producenci otrzymali liczącą się pomoc. Agencja Rynku Rolnego zawarła 32 umowy, na kwotę blisko 18 mln zł. Dariusz Goszczyński podkreśla, że  wysokość dofinansowania jest zależna od rodzaju systemu, w jakim uczestniczy producent.

‒ W przypadku chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych, gwarantowanych tradycyjnych specjalności maksymalna wysokość wsparcia, to jest 3200 zł. W przypadku rolnictwa ekologicznego to kwota 3000 zł, a w przypadku zintegrowanej produkcji 2750 zł, w systemie Jakość –Tradycja 1470 zł, natomiast  w programie QMP to 2386 zł. Wsparcie jest rozliczane na podstawie rzeczywiście poniesionych kosztów ‒ wylicza Dariusz Goszczyński z Ministerstwa Rolnictwa.

Kampania Trzy znaki smaku

Niezależnie od systemów wsparcia, które zapewnia PROW, Ministerstwo Rolnictwa i ARR rozpoczęły w 2013 roku kampanię informacyjną na temat wspólnotowego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, pod hasłem Trzy znaki smaku. Przedsięwzięcie jest finansowane przez Unię i Polskę. Jego budżet wynosi 3 mln 800 tys. euro. Z uczestnictwa w tej kampanii zadowolony jest Wacław Pyrkosz.

‒ Zostaliśmy zaproszeni do współpracy. Nasza fasola jeździ po całym kraju, po targach, pokazach kulinarnych czy programach telewizyjnych. Staramy się promować produkty spod tych Trzech znaków unijnych – podkreśla prezes Stowarzyszenia.

W Polsce, w ramach Działania Uczestnictwo  Rolników w Systemach Jakości Żywności wsparcie dostało 17,5 tys. producentów rolnych. Wnioski o pomoc złożyło aż 26 tys. rolników.

Dariusz Kwiatkowski, mb

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Audycja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich  na lata 2007-2013 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nadzór merytoryczny sprawuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.”

Polecane

Wróć do strony głównej