Producenci żywności: to był trudny, ale dobry rok

Rok 2015 był dla polskiej gospodarki żywnościowej trudny, ale rolnicy i przetwórcy, a także eksporterzy produktów rolno-spożywczych mają powody do zadowolenia.

2015-12-31, 08:30

Producenci żywności: to był trudny, ale dobry rok
. Foto: Jamie Hamel-Smith/stocksnap/domena publiczna

Posłuchaj

Mijający rok dla producentów żywności podsumowywał, w Porannych Rozmaitościach radiowej Jedynki, Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. /Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/
+
Dodaj do playlisty

W styczniu 2015 r. prognozowano wzrost eksportu żywności  na poziomie 6-7 proc. rok do roku i wszystko wskazuje na to, że te prognozy się sprawdzą - ocenia Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.  

- Z jednej strony napotkaliśmy na bardzo wiele problemów związanych ze spadkiem cen na rynku Unii Europejskiej - bardzo ważnego dla nas. Ale z drugiej strony był to rok sukcesu eksportu. Dane za pierwsze 3 kwartały pokazują wzrost eksportu o 7 procent. Co prawda głównie do krajów Unii ale jednak – tłumaczy.

Wartość eksportu żywności w 2014 roku to 22 mld euro, czy pobijemy rekord?

- Jest na to szansa, ale czy rekord jest najważniejszy? Czy może to, że ciągle notujemy wzrosty na rynku unijnym. Z drugiej strony warto się zastanawiać nad przyszłością, a więc sytuacją w krajach trzecich. Gdzie nie jest tak dobrze, co prawda eksport tam wzrósł, ale niektóre sektory odczuły poważne spadki. Jeżeli chodzi o wieprzowinę, to jest to efekt ASF, ale w przypadku produktów mlecznych mamy bardzo poważne spadki, co budzi nasze obawy – dodaje.

Zdaniem eksperta, w przyszłym roku branże powinny otrzymać więcej realnego wsparcia i dopłat do eksportu, by zwiększyć konkurencyjność naszych producentów.

Elżbieta Mamos, fko

Polecane

Wróć do strony głównej