Produkty regionalne mają wciąż pod górkę

Turystyka kulinarna i kupowane na miejscu regionalne miody, wina czy sery są dodatkową , mile widzianą wakacyjną atrakcją.

2016-07-30, 14:48

Produkty regionalne mają wciąż pod górkę
Nadal produkt wytworzony w gospodarstwie agroturystycznym może trafić tylko na stół, a nie na handel.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Prawo zabrania sprzedaży produktów wyprodukowanych w gospodarstwach agroturystycznych, mówi a Agro Faktach radiowej Jedynki Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego./Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Jakie są przeszkody w rozwoju tej działalności gospodarczej w Polsce, wyjaśnia  Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Prawo zabrania sprzedaży produktów wyprodukowanych w gospodarstwach agroturystycznych

─  W Polsce cały czas nie mamy wystarczających regulacji prawnych, i np. właściciele gospodarstw agroturystycznych nie mogą gościom sprzedawać swoich produktów, można je tylko serwować w gospodarstwie – mów prezes.

Sytuację ma zmienić ustawa o rolniczej sprzedaży detalicznej
 
Sytuację powinna poprawić przygotowywana nowa ustawa o rolniczej sprzedaży detalicznej.

─ Jeśli ona wejdzie w życie, to będzie można sprzedawać legalnie produkty wytworzone w gospodarstwie z własnych surowców, mówi gość Agro Faktów.

Tyle, że to jeszcze nie wszystko

Jednak zdaniem Izabeli Byszewskiej, nowa ustawa nie rozwiąże wszystkich problemów, jej przepisy zawierają bowiem dość istotne ograniczenia.

Wśród nich wymienia zapisy, określające, że rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty tylko konsumentowi finalnemu.
 
A to oznacza, że produkty regionalne ciągle jeszcze nie będą mogły trafiać do sklepów czy lokalnych restauracji

Elżbieta Mamos, jk

REKLAMA

 

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej