Produkty regionalne mają wciąż pod górkę
Turystyka kulinarna i kupowane na miejscu regionalne miody, wina czy sery są dodatkową , mile widzianą wakacyjną atrakcją.
2016-07-30, 14:48
Posłuchaj
Jakie są przeszkody w rozwoju tej działalności gospodarczej w Polsce, wyjaśnia Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Prawo zabrania sprzedaży produktów wyprodukowanych w gospodarstwach agroturystycznych
─ W Polsce cały czas nie mamy wystarczających regulacji prawnych, i np. właściciele gospodarstw agroturystycznych nie mogą gościom sprzedawać swoich produktów, można je tylko serwować w gospodarstwie – mów prezes.
Sytuację ma zmienić ustawa o rolniczej sprzedaży detalicznej
Sytuację powinna poprawić przygotowywana nowa ustawa o rolniczej sprzedaży detalicznej.
─ Jeśli ona wejdzie w życie, to będzie można sprzedawać legalnie produkty wytworzone w gospodarstwie z własnych surowców, mówi gość Agro Faktów.
Tyle, że to jeszcze nie wszystko
Jednak zdaniem Izabeli Byszewskiej, nowa ustawa nie rozwiąże wszystkich problemów, jej przepisy zawierają bowiem dość istotne ograniczenia.
Wśród nich wymienia zapisy, określające, że rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty tylko konsumentowi finalnemu.
A to oznacza, że produkty regionalne ciągle jeszcze nie będą mogły trafiać do sklepów czy lokalnych restauracji
Elżbieta Mamos, jk
REKLAMA
REKLAMA