Komisja Europejska przedłuża pozwolenie na tradycyjne wędzonki
Komisja Europejska przedłuża pozwolenie na produkcję tradycyjnych wędzonek. Chodzi o produkty mięsne o podwyższonym stężeniu substancji smolistych. Poprzednia regulacja Brukseli w tym zakresie miała obowiązywać do września.
2017-03-29, 20:56
Posłuchaj
Wiceminister rolnictwa Ewa Lech wskazuje, że nowe pozwolenie ma obowiązywać do odwołania: "Mamy oficjalną informację z Komisji, że termin będzie przedłużony bez określenia daty. Komisja podjęła się dokonania oceny wyników monitoringu próbek z tradycyjnych wędzonek i zapewne ten termin będzie przesunięty. Jednak na tę chwilę nie jest określony" - precyzuje Ewa Lech.
Tradycyjne wędzenie tylko na rynku krajowym
Produkcja wędlin o podwyższonym stężeniu substancji smolistych wymaga odpowiednich zezwoleń. Taka żywność może być zbywana jedynie na rynku krajowym - przypomina wiceminister Ewa Lech: "Producenci muszą zgłosić fakt takiej produkcji do Powiatowego Lekarza Weterynarii. To on wydaje stosowne zezwolenia w tym zakresie. Taka procedura będzie obowiązywać również po wrześniu" - dodała wiceminister.
O możliwym zakazie produkcji tradycyjnych wędzonek w Unii Europejskiej mówiono w 2014 roku. Wówczas przedłużono zezwolenie na ich produkcję na 3 lata.
IAR, jk
REKLAMA
REKLAMA