Superfoods cieszy się coraz większym zainteresowaniem konsumentów
Nie istnieje ścisła definicja dotycząca Superfooods, podobnie jak nie jest zamknięta lista tego rodzaju artykułów żywnościowych. Wiadomo natomiast, że takie produkty charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Na pewno jest to żywność naturalna i nie przetworzona.
2018-06-04, 11:15
Posłuchaj
- Cieszy się ona coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Na razie stanowi jednak tylko niewielką cześć rynku zdrowej żywności - wyjaśnia w radiowej Jedynce Bogna Zasadzka, ekspert do spraw rynku spożywczego Banku DNB w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim.
I dodaje że rynek superfoods jest częścią rynku zdrowej żywności. - Obecne trendy na rynku wskazują, że coraz ważniejsze znaczenie dla konsumenta mają czynniki prozdrowotne, które sprzyjają temu rynkowi - mówi Bogna Zasadzka.
Na gruncie polskim nie brakuje produktów z kategorii superfoods. Lista jest długa. A superfoods to po prostu produkty odznaczające się wysoką wartością odżywczą. Są nimi na przykład jagody goi, amarantus, czosnek, komosa ryżowa, zielony jęczmień.
- Pomimo szybkiego wzrostu, rynek superfoods stanowi ułamek procenta zdrowej żywności - mówi ekspertka.
REKLAMA
Tempo wzrostu tego rynku to 14-15 proc. rocznie. Według prognoz przedstawionych przez ekspertów w roku 2021 wartość globalnego, wyspecjalizowanego rynku superfoods ma wynieść 256 mld dolarów.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Dariusz Kwiatkowski, kw
REKLAMA