Żywność ekologiczna ma coraz więcej zwolenników, a rolnicy borykają się z problemami
Najwyższa Izba Kontroli przygląda się rolnictwu ekologicznemu. Ma wkrótce przedstawić raport na ten temat.
2018-06-04, 14:45
Posłuchaj
- Żywność ekologiczna zawsze będzie droższa, bo wymaga pracy ręcznej. Do jej produkcji nie wolno dodawać żadnych substancji chemicznych - przypomina Łukasz Gębka z Ćmielowa właściciel farmy świętokrzyskiej.
Coraz więcej konsumentów interesuje się żywnością ekologiczną. - Wśród konsumentów dużą grupę stanowią rodzice, którzy maja małe dzieci - mówi dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
To jest bardzo dynamicznie rozwijający się segment rynku, ale wciąż dość mały rynek. Sprzedaż detaliczny brutto ma wartość 1 mld 100 mln zł. Polacy wydają około 7 euro rocznie na taką żywność. A głównym problemem branży jest to, że polskie gospodarstwa ekologiczne, których statystycznie jest dość dużo, bo około 20 tys., ciągle sprzedają jej za mało.
Naczelna Redakcja Gospdoarcza, Aleksandra Tycner, kw
REKLAMA
REKLAMA