Żywność ekologiczna ma coraz więcej zwolenników, a rolnicy borykają się z problemami
Najwyższa Izba Kontroli przygląda się rolnictwu ekologicznemu. Ma wkrótce przedstawić raport na ten temat.
2018-06-04, 14:45
Posłuchaj
- Żywność ekologiczna zawsze będzie droższa, bo wymaga pracy ręcznej. Do jej produkcji nie wolno dodawać żadnych substancji chemicznych - przypomina Łukasz Gębka z Ćmielowa właściciel farmy świętokrzyskiej.
Coraz więcej konsumentów interesuje się żywnością ekologiczną. - Wśród konsumentów dużą grupę stanowią rodzice, którzy maja małe dzieci - mówi dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
To jest bardzo dynamicznie rozwijający się segment rynku, ale wciąż dość mały rynek. Sprzedaż detaliczny brutto ma wartość 1 mld 100 mln zł. Polacy wydają około 7 euro rocznie na taką żywność. A głównym problemem branży jest to, że polskie gospodarstwa ekologiczne, których statystycznie jest dość dużo, bo około 20 tys., ciągle sprzedają jej za mało.
Naczelna Redakcja Gospdoarcza, Aleksandra Tycner, kw