Żywność ekologiczna ma coraz więcej zwolenników, a rolnicy borykają się z problemami

Najwyższa Izba Kontroli przygląda się rolnictwu ekologicznemu. Ma wkrótce przedstawić raport na ten temat. 

2018-06-04, 14:45

Żywność ekologiczna ma coraz więcej zwolenników, a rolnicy borykają się z problemami
Problemem gospodarstw ekologicznych jest za mała sprzedaż produktów . Foto: shutterstock

Posłuchaj

Na temat rozwoju rolnictwa ekologicznego i jego przyszłości Aleksandra Tycner/Naczelna Redakcja Gospodarcza
+
Dodaj do playlisty

- Żywność ekologiczna zawsze będzie droższa, bo wymaga pracy ręcznej. Do jej produkcji nie wolno dodawać żadnych substancji chemicznych - przypomina Łukasz Gębka z Ćmielowa właściciel farmy świętokrzyskiej. 

Coraz więcej konsumentów interesuje się żywnością ekologiczną. - Wśród konsumentów dużą grupę stanowią rodzice, którzy maja małe dzieci - mówi dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. 

To jest bardzo dynamicznie rozwijający się segment rynku, ale wciąż dość mały rynek. Sprzedaż detaliczny brutto ma wartość 1 mld 100 mln zł. Polacy wydają około 7 euro rocznie na taką żywność. A głównym problemem branży jest to, że polskie gospodarstwa ekologiczne, których statystycznie jest dość dużo, bo około 20 tys., ciągle sprzedają jej za mało. 

Naczelna Redakcja Gospdoarcza, Aleksandra Tycner, kw 

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej