Studenci SGGW wymyślili warzywne żelki. Są zdrowe i smaczne
Mogą być dla dzieci, które z warzywami są nieco na bakier i dla osób starszych, które zapominają o odpowiedniej ilości błonnika, o wegetarianach nie wspominając - warzywne żelki, które wymyśliły studentki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego ze swoim opiekunem w kole naukowym. Z pomysłodawcami warzywnych żelków rozmawiała Aleksandra Tycner.
2018-06-24, 16:45
Posłuchaj
To był wspólny pomysł studentów SGGW ustalony z kadrą naukową uczelni. Studenci na początku szukali pomysłu do koła naukowego a prozdrowotne właściwości pomysłu wyszły przy okazji. Bardzo długo trwały próby technologiczne. Trudno było dopracować ostateczną konsystencję. Zamiast żelatyny stosowana jest pektyna, dzięki temu żelki są delikatniejsze niż te dostępne na rynku.
- Szukaliśmy pomysłu na zagospodarowanie koncentratów warzywnych - mówi dr. inż Bartosz Kruszewski.
- Kształt zależy od tego jakiej użyjemy formy a smaki są warzywne na przykład najlepsze są buraczkowe lub marchwiowe - dodaje inż. Monika Górczyna.
Na razie żelki warzywne żelki są na SGGW. Ale zainteresowanie różnych producentów nimi jest duże. Miejmy nadzieję, że szybko trafią na rynek do konsumentów.
REKLAMA
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Aleksandra Tycner, kw
REKLAMA