Polacy chętnie kupują na święta wędliny produkowane według tradycyjnych receptur
Przed Bożym Narodzeniem Polacy chętniej kupują wędliny z wyższej półki, a przede wszystkim tradycyjne specjały. Jak się okazuje, robiąc zakupy na święta Bożego Narodzenia ponad 90 proc. konsumentów włoży do koszyka szynkę. Ogromną popularnością będą się cieszyć także tradycyjne i suche kiełbasy. To dobry czas na producentów takich specjałów.
2018-12-17, 15:20
Posłuchaj
O tym co najchętniej kupują Polacy, mówił w radiowej jedynce Wojciech Pysiak, producent wędlin w rozmowie z Tomaszem Matusiakiem.
- Polska to kraj, który od dawna produkował dobrej jakości wędliny, znakomite kiełbasy i szynki. Na świątecznych stołach króluje szynka, pasztet, kaszanka - mówił Wojciech Pysiak, który od lat produkuje wędliny metoda tradycyjną, a takie najczęściej pojawiają się na świątecznych stołach.
Sprzedaż wędlin w kanale tradycyjnym przed Bożym Narodzeniem jest najwyższa w roku, większa nawet niż przed Wielkanocą. Produkty niszowe odgrywają w tym kontekście istotną rolę. Z badań wynika, że blisko połowa z nas na same świąteczne wędliny i mięsa wyda około 200 zł.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Tomasz Matusiak, kw
REKLAMA
REKLAMA