Jak kupować ryby, aby nie szkodzić środowisku?

Ryb zjadamy mało, za mało - twierdzą dietetycy. Wielki Post jest okazją, żeby je częściej wprowadzać do posiłków.

2019-03-16, 09:12

Jak kupować ryby, aby nie szkodzić środowisku?
Warto też kupować ryby z certyfikatami – MSC dla ryb dziko żyjących i ASC - dla stad hodowlanych.Foto: WWF Polska

Posłuchaj

Jak kupować ryby, aby nie szkodzić środowisku, wyjaśnia wyjaśnia Sebastian Kobus z WWF Polska./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Jednak zwracać należy uwagę, jakie ryby wybieramy. Nie tylko chodzi o ich jakość i cenę, ale o to, żeby nie przykładać ręki do agresywnych przełowień ryb.

Jak wyjaśnia Sebastian Kobus z WWF Polska, warto skorzystać z poradnika wydanego przez tę organizację, gdzie ryby oznaczone zielonym światłem są poławiane w sposób odpowiedzialny i powinniśmy je wybierać.

− Natomiast powinniśmy unikać ryb oznakowanych czerwonym światłem, gdyż są one poławiane w sposób niezrównoważony, mówi gość radiowej Jedynki.

I dodaje, że warto też kupować ryby z certyfikatami – MSC dla ryb dziko żyjących i ASC - dla stad hodowlanych.

REKLAMA

Zwraca uwagę, że w handlu znajduje się sporo ryb bez oznakowania i certyfikatów, a to oznacza, że były poławiane w sposób niezrównoważony.

Ekspert pytany o dorsza występującego w Bałtyku informuje, że w tym roku ta ryba jest oznakowana światłem czerwonym, czyli nie powinno się go kupować. Warto za ro kupować dorsza czarnego, oznakowanego kolorem zielonym.

A informacje o tym, jaki kolorem oznakowane jest ryba, można znaleźć na opakowaniach i etykietach.

Aleksandra Tycner, jk

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej

Najnowsze