Od września nabór wniosków do systemu QAFP. Jakie warunki musi spełnić rolnik?
We wrześniu ruszy nabór wniosków od hodowców żywca wieprzowego i drobiowego, zainteresowanych uczestniczeniem w systemie gwarantowanej jakości żywności QAFP. Jolanta Ciechomska z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego mówi, że dzięki uczestnictwu w QAFP hodowcy i rolnicy mają zapewniony rynek zbytu dla swoich produktów.
2019-06-28, 07:10
Posłuchaj
- Rolnicy mają zapewniony rynek zbytu swojego żywca. Staramy się zagwarantować producentowi pierwotnemu, czyli rolnikowi, aby otrzymywał wyższą cenę za żywiec, produkowany w tym systemie. Zdajemy sobie jednak sprawę, że jest to proces trudny, złożony, wymagający wielu lat działań - podkreśla Jolanta Ciechomska.
Jakie warunki trzeba spełnić?
Jeśli chodzi o wymagania dot. uczestnictwa w systemie, to w pierwszej kolejności dotyczą one genetyki - system bazuje przede wszystkim na polskich rasach zwierząt, choć są też dopuszczane tzw. zwierzęta hybrydowe. Jak wyjaśnia Jolanta Ciechomska, rolnik musi potwierdzić świadectwami pochodzenia to, skąd te zwierzęta pochodzą, oraz że są wolne od "genu stresu". Muszą być też spełnione warunki jeżeli chodzi o dobrostan. Dodatkowo rolnik musi spełniać wymagania żywienia świń - chodzi o odstawienie na 3 tygodnie przed ubojem pewnych rodzajów pasz, bo one również wpływają na ostateczną jakość mięsa.
Formularz i certyfikacja
Rolnicy, którzy chcą uczestniczyć w systemie muszą zgłosić się do Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, wypełnić formularz zgłoszeniowy oraz przejść kontrolę niezależnej jednostki certyfikującej. Rolnicy przez 5 lat mają zagwarantowany zwrot 100% kosztów certyfikacji. Nabory organizują ośrodki terenowe KOWR.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Dariusz Kwiatkowski, md
REKLAMA
REKLAMA