Śmiertelne zatrucie galaretą. Jak bezpiecznie kupować mięso? Rusza akcja informacyjna

W sobotę w Nowej Dębie zmarł 54-letni mężczyzna. Dwie kobiety trafiły do szpitala. Wszyscy wcześniej jedli galaretę wieprzową kupioną na targowisku. Związek Polskie Mięso rozpoczyna akcję informacyjną dotyczącą mięsa. Konsumenci dowiedzą się z niej, na co zwrócić uwagę i gdzie kupować mięso, żeby sobie nie zaszkodzić.

2024-02-22, 15:22

Śmiertelne zatrucie galaretą. Jak bezpiecznie kupować mięso? Rusza akcja informacyjna
Związek Polskie Mięso podpowiada na co zwrócić uwagę kupując mięso.Foto: Shutterstock/ stockfour

- Wyłącznie od sprawdzonych i pewnych dostawców - podkreślił prezes zarządu Związku Polskie Mięso Witold Choiński.

- To fundamentalny warunek, aby mieć pewność, że produkt spełnia przynajmniej minimalne standardy bezpieczeństwa dla konsumenta i był poddany kontroli odpowiednich instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności - dodał Witold Choiński.

Poradnik o kupowaniu mięsa

Dlatego Związek Polskie Mięso przygotował krótki poradnik, na co zwrócić uwagę robiąc zakupy. Nie tylko na bazarach.

Po pierwsze ważne jest źródło pochodzenia mięsa, a więc należy je kupować wyłącznie od sprawdzonych dostawców, którzy przestrzegają norm bezpieczeństwa żywności.

REKLAMA

Po drugie, na opakowaniu powinny być oznaczenia świadczące o przeprowadzonej kontroli weterynaryjnej - numerów identyfikacyjnych, certyfikatów, znaków jakości.

Po trzecie, zawsze należy się upewnić, że mięso jest świeże i przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Trzeba też zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia, a na targowiskach i bazarach należy robić zakupy wyłącznie u producentów, którzy mają zarejestrowaną działalność i potrafią to udokumentować.

Kampania informacyjna

Aby dotrzeć do konsumentów, Związek Polskie Mięso przygotował akcję "Mięso - kupuj bezpiecznie". W mediach społecznościowych i na stronie www.polskie-mieso.pl/zdrowa-porcja-wiedzy będą publikowane informacje na co trzeba zwracać uwagę kupując mięso.
- O czym warto wiedzieć, żeby zadbać o bezpieczeństwo dla zdrowia i życia konsumentów -dodała Edyta Bach z biura prasowego Związku Polskie Mięso.

Będzie też porcja wiedzy na temat jakości hodowli zwierząt, polskiego mięsa wieprzowego i drobiowego, ale też wyniki badań i opinie ekspertów z branży mięsnej.

REKLAMA

Czytaj także:

PR24/IAR/PAP/mib

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej