Praca sezonowa

W okresie przedświątecznym każdego roku rośnie zapotrzebowanie na pracowników sezonowych. Typowe miejsca gdzie szuka się rąk do pracy to sklepy, centra dystrybucyjne i logistyczne. 

2018-12-12, 07:00

Praca sezonowa
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: shutterstock/Iakov Filimonov

Posłuchaj

Również o pracowników sezonowych trzeba się tak samo starać, jak w przypadku tych zatrudnionych na stałe - twierdzi Marek Wróbel z Grupy ManPower. (Marcin Jagiełowicz)
+
Dodaj do playlisty

W zależności od branży praca sezonowa jest powiązana z bardzo różnymi okresami. Przykładem może być rynek dóbr szybko zbywalnych (ang. FMCG) czy przemysł motoryzacyjny.

Trzeba starać się o pracowników

Branża motoryzacyjna zgłasza zapotrzebowanie na ludzi w momencie przestrajania produkcji na nowy model samochodów. W branży spożywczej sezonowość zależy na przykład od cyklu upraw.

Ostatnio obserwujemy bardzo ciekawy trend. Pracownicy sezonowi, których też bardzo ciężko pozyskać, są traktowani jak pracownicy stali. Trzeba się też o nich tak samo starać: oferować takie samo uposażenie, a nawet wyższe.

Trzeba doliczyć też benefity pozapłacowe tak jak w przypadku pracowników stałych. Reasumując, praca sezonowa jest często furtką do pracy stałej. Tak jest przede wszystkim w przypadku ludzi młodych - powiedział Marek Wróbel z Grupy ManPower.

REKLAMA

Praca sezonowa nie zniknie

Obecnie praca sezonowa staje się coraz mniej przewidywalna. Do pracy tymczasowej można aplikować właściwie przez cały rok.

Marek Wróbel przewiduje, że praca sezonowa w Polsce nie zniknie, ale liczba pracowników zatrudnionych tylko na pewien czas będzie spadać.

Marcin Jagiełowicz, ak, NRG


Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej